Hlavní obsah

Koalice si notují: Máme shodu, do týdne chceme smlouvu

Praha

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN v úterý jednaly o programových prioritách vznikající společné vlády. Podle šéfa ODS Petra Fialy v naprosté většině programu obě koalice dospěly ke shodě.

Tisková konference SPOLU a PirStan 26.10.2021Video: Novinky

 
Článek

„Mohu konstatovat, že v naprosté většině programových otázek panuje mezi našimi koalicemi shoda,“ uvedl spokojeně Fiala, který je kandidátem na premiéra.

Zbytek by se měl podle něj doladit v následujících dnech. Fiala doplnil, že měli lídři k dispozici také první návrh koaliční smlouvy, kterou chtějí mít hotovou příští týden.

Z toho důvodu zároveň vytvořili tým, který se bude mimo jiné právními aspekty vznikajícího dokumentu zabývat.

Fiala pro Novinky uvedl, že v něm zasedne například šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný, europoslanec STAN Stanislav Polčák či první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura, který je adeptem na ministra financí.

Rakušan: Prezidentská kandidatura? Nevím, zda mám dost zkušeností a moudrosti

Parlamentní volby

Koalice se již dříve dohodly na tom, že na post předsedkyně Sněmovny nominují šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou.

Pokud jde o obsazení jednotlivých ministerstev, předseda STAN Vít Rakušan Novinkám řekl, že obě koalice měly do úterní schůze připravit finální nominace. Na tiskové konferenci však lídři odmítli personálie blíže komentovat.

Shoda má podle zákulisních informací prozatím panovat na Rakušanovi jako ministru vnitra, Vlastimilu Válkovi (TOP 09) coby šéfovi resortu zdravotnictví či Janě Černochové (ODS) jako ministryni obrany.

Další Piráti mají smůlu. Na klouzavé mandáty nedosáhnou

Domácí

Vítězná koalice SPOLU po volbách v sobotu 9. října podepsala s koalicí PirSTAN memorandum. V něm deklarovaly, že chtějí vytvořit společně většinovou vládu. Ve Sněmovně mají celkem 108 mandátů.

První oficiální schůze lídrů stran se konala ve středu 13. října, kdy oznámili, že chtějí jednat o vládě tak, aby se mohla do pondělí 8. listopadu podepsat vládní koaliční smlouva. Na tento den je zároveň svolána ustavující schůze dolní komory.

Kdo bude v nové vládě? Kandidáti už dohromady řeší program

Domácí

Nejvyšší vedení pěti zastoupených stran zároveň tehdy vytvořilo šest týmů, které se zabývají programovými prioritami jednotlivých stran. Také z nich mají být vybíráni budoucí ministři.

Reklama

Výběr článků

Načítám