Hlavní obsah

Tisková konference ministra Blatného k aktuální situaci

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku opět mírně rostou počty nových případů nákazy koronavirem. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tradiční páteční tiskové konferenci představí data o aktuální epidemické situaci. Brífink naplánovaný na 13. hodinu nabízejí Novinky živě.

Záznam: TK ministra zdravotnictví Jana Blatného 29.1.2021Video: ČTK

 
Článek

Za čtvrtek přibylo 7937 nově nakažených, to je sice méně, než jich bylo v úterý a ve středu, ale z mezitýdenního srovnání vyplývá, že se předchozí pokles nových případů zastavil a začal opět růst.

Za středu hygienici evidují zhruba o 250 a za čtvrtek o zhruba 400 případů více než za stejné dny minulého týdne.

Zvýšilo se také reprodukční číslo z hodnoty 0,96 na 0,99. Pokud číslo R roste, znamená to, že šíření epidemie zrychluje. V nemocnicích je aktuálně hospitalizováno 5856 pacientů, z toho 970 v těžkém stavu.

Přehledně: Jak se od soboty zpřísní opatření

Domácí

Právě kvůli nelepšící se epidemické situaci a stále plným nemocnicím vláda ve čtvrtek večer rozhodla o dalším zpřísnění opatření od půlnoci z pátku na sobotu.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) tento krok obhajoval i obavou ze šíření nakažlivější britské mutace koronaviru. „Kdyby nám to začalo znovu růst, budeme začínat z plných nemocnic, a to si nemůžeme dovolit. Museli jsme na ta čísla zareagovat,” řekl po čtvrtečním jednání vlády Havlíček.

Lidé by za zpřísněných pravidel měli omezit kontakty s jinými lidmi než se členy své domácnosti na nezbytně nutnou míru, cestovat mohou pouze do vlastních rekreačních objektů, pokud tam budou pouze se členy z jedné domácnosti, a vláda také nařídila, že hotely mohou sice ubytovat lidi na služební cestě, ale bez doprovodu a za podmínky, že budou mít písemné potvrzení od zaměstnavatele.

Kabinet také zakázal farmářské a jiné trhy či prodej v mobilních provozovnách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám