Hlavní obsah

Dlouhodobé následky covidu připomínají to, co v těle napáchá ebola

Dlouhodobě přetrvávající příznaky, které trápí některé pacienty s covidem-19, vědci přirovnávají k následkům jiných virových onemocnění, eboly a horečky chikungunya. Snaží se jim proto více porozumět, aby pacientům, kteří trpí i po letech, mohli účinněji pomoci, píše britský The Guardian na svém webu.

Foto: Stringer, Reuters

Pracovníci Světové zdravotnické organizace se připravují na boj s obávanou ebolou. Ilustrační foto

Článek

Jak u pacientů s takzvaným dlouhým covidem, tak u těch, kteří prodělali ebolu nebo horečku chikungunya, často přetrvávají projevy nemoci, které jim brání pracovat nebo normálně fungovat v běžném životě. Asi tři čtvrtiny lidí, kteří prodělali ebolu, trápí její projevy rok a někdy i déle. Patří mezi ně bolesti kloubů a svalů, bolest hlavy podobná migréně, problémy se zrakem a únava.

V případě horečky chikungunya, která způsobuje urputné bolesti kloubů a svalů, je to podobné. Projevy onemocnění nebo únava přetrvávají asi u třetiny pacientů celé roky.

Životy už nejsou jako dřív

„Je to stejné jako u covidu - jde o lidi, jejichž životy už nejsou jako dřív, kteří mluví o bolesti kloubů, únavě, kognitivních problémech a všech těch známých věcech," uvedl Danny Altmann, profesor imunologie z univerzity Imperial College London.

Dodal, že i když jde o různé viry a různorodé infekce, způsobují podobné následky. Je proto podle něj zásadně důležité, aby vědci pochopili, co se děje.

Řada hospitalizovaných má po covidu vážné, až smrtelné komplikace, tvrdí studie

Koronavirus

S výzkumem už začali na univerzitě Paris-Est Créteil, kde tým vědců zkoumá krev lidí z Guineje, kteří prodělali ebolu.

Yves Lévy, tamní profesor veřejného zdraví připomněl, že když se někdo potýká s infekcí, obvykle se u něho objeví zánět a aktivuje se imunitní systém, ale jakmile se uzdraví, vše se vrátí do stabilního stavu. Nicméně u pacientů s ebolou se ukazuje, že se mohou uzdravit, virus zmizí, ale stále u nich přetrvává zánět a imunitní systém je aktivní.

Zatím není jasné, zda je toto příčinou přetrvávajících projevů nemoci, ale jiné výzkumy ukázaly, že existuje spojitost mezi některými zánětlivými markery v krvi pacientů po ebole a únavou.

Vir může přežít ve varlatech nebo bulvách

Příčiny tohoto zánětu nejsou jasné. Jednou z možností je, že malé množství viru přežívá na místech špatně přístupných pro imunitní systém, jako jsou varlata nebo oční bulvy, ale i tak se aktivuje imunitní odezva. Další možností je to, že virus je sice pryč, ale některé z jeho bílkovin nadále ulpívají na buňkách pacienta a jeho imunitní systém je napadá. Vyloučené není ani to, že imunitnímu systému prostě trvá dlouho, než se z eboly zotaví.

Zadýchávám se, cítím bolest. Následky koronaviru se projevují i čtvrt roku po nakažení

Koronavirus

„Musíme se těmto pacientům věnovat dlouhodobě, protože když říkají, že stále mají symptomy, nejde jen o psychologickou záležitost,” řekl Lévy.

Jeho tým nyní dělá stejné rozbory krve u lidí, kteří prodělali covid-19 a není podle něho vyloučené, že i oni budou dlouhodobě vykazovat zánět.

Danny Altmann z Imperial College London podotýká, že dlouhodobé následky eboly, horečky chikungunya nebo covidu-19 jsou něčím, co nelze ignorovat. Jako příklad uvádí brazilské zdravotnictví, pro které obrovskou zátěž znamená horečka chikungunya.

„Nejde ani tak o akutní infekce, ale o pacienty s dlouhodobými zdravotními problémy,” vysvětluje a dodává, že si není jistý, zda tento aspekt dochází politikům - že nejde o to jen přetrvat tuto zimu nebo jaro, ale že jen v Británii může být nejméně 300 000 lidí s chronickými zdravotními problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám