Hlavní obsah

Kódy pro chronické pacienty budou lékaři dostávat od 24. března

Novinky, jam, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ambulantní specialisté budou dostávat od středy 24. března kódy pro chronické pacienty. Ty jim umožní hlásit se do očkovacích center, i když jsou mladší než skupiny obyvatel, které jsou nyní mezi prioritními. V pátek to sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

TK ministra zdravotnictví Jana BlatnéhoVideo: ČTK

 
Článek

Očkováni by měli být například lidé, kteří mají nadváhu, cukrovku nebo trpí ischemickou chorobou srdeční. „I když jim bude méně než 70 let, bude jim očkování umožněno,” sdělil v pátek Blatný.

Očkování v jedné dávce. Vakcína Johnson & Johnson bude dostupná v dubnu

Domácí

Nyní se totiž do rezervačního systému mohou hlásit pouze lidé starší 70 let. Prioritně jsou pak očkováni také zdravotníci nebo zaměstnanci škol.

Chroničtí pacienti mohou ale už nyní využít očkování u svých praktických lékařů či v nemocnicích, kde jsou kvůli své nemoci sledováni.

Situace se stabilizovala 

Opatření v rámci lockdownu zabírají a epidemie v posledních dnech slábne, avšak nijak výrazně. Čísla klesají pomaleji, než se předpokládalo. Nemocnice jsou stále přeplněné.

„Epidemiologická situace se nám podařila stabilizovat, průběžný nárůst je na úrovni deseti tisíc,” sdělila v pátek také nová hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Tři okresy patří po delší uzávěře k nejlepším

Domácí

Zlepšení lze pozorovat na Sokolovsku, Trutnovsku a Chebsku, které vláda v uplynulých týdnech uzavřela. V ostatních regionech, zejména těch moravských se situace spíše zhoršuje. Souvisí to s tím, jak se Českem šíří nakažlivější britská mutace. Ta postupuje od západu republiky na východ.

I proto ve čtvrtek vláda rozhodla o tom, že opatření ponechá v platnosti téměř beze změny i po neděli 21. března, kdy měl lockdown podle původních předpokladů skončit.

Přehledně: Jaké změny v opatřeních schválila vláda

Domácí

K podstatnějšímu rozvolnění restrikcí podle Blatného nedojde minimálně do konce velikonočních svátků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám