Hlavní obsah

Nejzasaženější kraje se začaly zlepšovat. Morava se zhoršuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty nově nakažených v Karlovarském a Královéhradeckém kraji, které doposud patřily z hlediska epidemické situace k nejhorším a zároveň zde jsou nemocnice již za hranami svých kapacit, začaly v posledním týdnu klesat. Riziko zhoršení situace je naopak Moravě a Slezsku. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Článek

Aktuálně nejvíce nových případů nákazy (2433) v přepočtu na 100 tisíc obyvatel připadá na Plzeňský kraj. Nad hranicí dvou tisíc případů se drží v současnosti také Liberecký (2118), Středočeský (2036), Královéhradecký (2031) a Pardubický kraj (2021). V závěsu je pak s malým odstupem Karlovarsko (1942).

„Zátěž v nejvíce zasažených regionech je 2,5 až 3krát vyšší než v těch ostatních,” uvedl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Zároveň však v Královéhradeckém a Karlovarském kraji v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za poslední týden ubylo nových případů. V prvním jmenovaném v průměru o 83 nových případů, na Karlovarsku pak o 325 za den.

Morava se zhoršuje

Lepší situace je zatím stále na Moravě a Slezsku, avšak v posledním týdnu tam začínají čísla stoupat. „V posledních dnech v krajích roste riziko nákazy i zásahu nemocničního systému. Nejvíce ta čísla rostou v Jihomoravském, Olomouckém, ale i Zlínském kraji a na Vysočině,” řekl Novinkám Dušek.

Ze všech moravských krajů přibylo nejvíce případů v sedmidenním průměru na jižní Moravě, a to 211. Například ve Zlínském kraji to pak bylo 148.

Cheb se vnitřně promořil, komentuje starosta pokles nakažených

Domácí

Zdá se tedy, že nakažlivější britská mutace, kvůli které kabinet zpřísnil restrikce, postupuje Českem od severozápadu Čech směrem na jihovýchod republiky.

Situace se lepší, dobrá ale není

Nejvíce nakažených seniorů nad 65 let je v Karlovarském kraji, 1890. Následují Plzeňský a Liberecký kraj.

Statistikám nově nakažených seniorů nad 65 let v přepočtu na 100 obyvatel z této věkové kategorie s ohledem na sedmidenní průměr vévodí Liberecko, kde je nárůst 341 případů. Z dat je patrný nárůst i na Moravě. Na Karlovarsku naopak počet nově nakažených seniorů klesá.

Právě senioři patří mezi rizikové skupiny a zároveň je u nich větší šance, že budou mít těžší průběh vyžadující hospitalizaci v již tak přeplněných nemocnicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám