Hlavní obsah

Tisíce lidí protestovaly v Ostravě za zachování výroby v huti Liberty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Přes dva tisíce zaměstnanců huti Liberty Ostrava a společnosti Tameh Czech se sešly ve čtvrtek na protestním mítinku v Ostravě. Při zhruba hodinovém protestu, který začal před areálem huti krátce po poledni, požadovali obnovení výroby v obou firmách a zachování ocelářství v Ostravě.

Protesty hutníků v OstravěVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Huť i Tameh už dva měsíce stojí, většina zaměstnanců je doma bez práce a lidem začíná docházet trpělivost. Nad hlavami demonstrujících hutníků, které přijeli podpořit i odboráři z dopravy, obchodu či zdravotnictví, se proto objevila i řada transparentů s hesly jako Liberty bez Tamehu, smutný konec příběhu. Ocelárnu zestátnit, lidem práci navrátit. Vítejte v huti, která nemá energii.

Jeden z transparentů třímal v ruce Ivan Pěknica, který v huti pracuje už 45 let. „Jsem tady od roku 1978, a to, co se tady teď děje, tady nikdy nebylo. Vždycky se vyráběla ocel pro celou Českou republiku a vyváželi jsme do celé Evropy. A to, co se tady teď děje, je pro mě velmi smutné,“ posteskl si muž, pro něhož je huť jako rodinný podnik. „Dělal tady můj otec, sestra, druhá sestra učila na učilišti,“ přiblížil zaměstnanec válcovny.

Ten věří, že výroba se obnovit ještě dá. „Ale musí se nakupovat surovina, kterou jsme si předtím dělali sami. Když jsme chtěli nějakou jakost, tak jsme byli schopni do týdne ji mít a do 14 dnů jsme to dali zákazníkovi. Dneska to tak nejde, proto to jde do kopru. Dneska totiž musíme nejprve nakoupit něco z venku, to ale trvá měsíc. A potom, než to vyrobíme a dodáme, tak to má zákazník dříve z Číny,“ nastínil, v čem je problém.

Insolvence strašákem

„Jsme tady proto, že se nám nelíbí, kam směřuje tato huť, protože všichni znalí technologie ocelářství a hutnictví ví, že pokud tady se jednou zastaví prvovýroba, tak už nikdy v životě se nenastartuje, protože to není o těch technologiích, ale o těch lidech, kteří to umí dělat,“ upozornil předseda OS KOVO v Liberty Ostrava Petr Slanina. Podle něj všechno závisí na dvou zahraničních investorech, kteří ovládají huť a Tameh. „A to je pan Mittal a pan Gupta, kteří se nedokážou dohodnout a drží nás zaměstnance a v podstatě celý region jako rukojmí,“ stěžuje si Slanina.

Má za to, že kdyby Liberty Ostrava spadla do insolvence, a nikdo by nezasáhl, například stát, tak by to byl konec celého ocelářství na Ostravsku.

Připomněl také, že viníkem celé situace je právě český stát, který někdejší Novou huť špatně privatizoval. „Měli jsme jednoho vlastníka, který tady vydělal a vzal si s sebou desítky miliard. A máme dalšího vlastníka a ten se chová úplně stejně,“ řekl na adresu bývalého majitele huti Lakšmího Mittala a Sandjeeva Gupty, který podnik vlastní nyní.

Sůl a krev

Mezi řadou řečníků měl nejemotivnější proslov šéf odborů na Rourovně Petr Zegzulka. „Vy všichni jste solí a krví této hutě a vždycky to tak bude,“ poděkoval účastníkům protestu a na adresu Liberty uvedl, že to je značka bez hrdosti a bez cti. „V roce 2019 k nám přijel sám majitel Sandjeev Gupta a sliboval nám budoucnost a prosperitu. Toto je výsledek a naplnění jeho slov. A aby toho nebylo málo, tak kromě těch lží, kdy jsme měli v roce 2022 dát do provozu první hybridní pec, teď můžu říct ‚jakou svět neviděl‘, tak změnil datum a řekl, že v polovině příštího roku ji zapálíme. Vidíte ji?“ ptal se demonstrujících.

Následně Zegzulka označil Guptu za zbabělce. A obdobně pojmenoval i vrcholného manažera ostravské huti Viktora Theuns. „Ten člověk dokázal neuvěřitelnou věc. Za dva měsíce, za šedesát dnů, vypnul huť, která jela v provozu 72 let v kuse.“

Podle předsedy OS KOVO v huti Slaniny se obdobné mítinky konaly také v sesterských závodech v polské Čenstochové a belgickém Lutychu. Organizátoři i účastníci protestu závěrem vyzvali vlastníky Liberty Ostrava a Tameh Czech, aby zajistili vše potřebné k opětovnému spuštění obou firem. Guptu vyzvali k zajištění prvovýroby v huti a splnění slibu stavby nové ocelárny. Vláda pak má zajistit podmínky rovné a férové hospodářské soutěže. „Opatření vydaná Evropskou unií a Českou republikou v poplatcích, cenách energií a emisních povolenkách zvýhodňují konkurenci nejenom z levného východu, ale z celého světa,“ vzkázali protestující do Prahy s tím, že žádají vládu i všechny ostatní zainteresované úřady, aby zachránily české ocelářství.

Pro získání dluhu udělám cokoli, říká věřitel, který před hutí Liberty odchytává manažery

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám