Hlavní obsah

Pro získání dluhu udělám cokoli, říká věřitel, který před hutí Liberty odchytává manažery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dobrý den, můžu vám předat vizitku? Myslete na mě. Díky. Good morning, can you help me? Thank you. Přesně tak oslovuje české i zahraniční manažery huti Liberty Ostrava mířící do práce Pavel Bánovský, majitel společnosti BANSTEEL. Snaží se tak vymoci z huti alespoň část dlužných částek za dodávky hutního materiálu.

Foto: Pavel Karban

Pavel Bánovský (vpravo) se snaží dlužné peníze z huti Liberty Ostrava vymoci jakkoliv. Už jednou se mu ranní čekání na manažery firmy vyplatilo, a tak od úterý chodí před ředitelství podniku oslovovat vedení huti opět.

Článek

„Tonoucí se stébla chytá a naděje umírá poslední. Bojuju za svoje práva, za svůj majetek a snažím se udělat to poslední, co jde,“ vysvětlil, proč ráno přijede před ředitelství hutního podniku v Ostravě-Kunčicích a vyčkává na příjezd manažerů.

Kolik Liberty jeho firmě přesně dluží, nechce prozradit. „Nejstarší nezaplacená faktura je z konce loňského srpna, dohromady nám dluží více než statisíce,“ poodhalil s tím, že s hutí Liberty Ostrava a předtím i ArcelorMittal Ostrava spolupracuje zhruba 10 let. „Dodáváme hutní materiál a někdy nakupujeme i jejich produkci. Nikdy nebyly s platbami problémy, objevily se až poté, co huť převzala Liberty,“ připustil a dodal, že krok po kroku se situace s platbami začala zhoršovat, až to bohužel dospělo do situace, že firma přestala platit úplně.

Bánovský uvedl, že se snažil s vedením hutě komunikovat. Jenže… „Se zahraničními majiteli komunikace neprobíhala vůbec a místní management se snažil být nápomocen, někdo víc, jiný méně, ale bohužel nikdo z něj nemá, nebo se tváří, že nemá, kompetence něco rozhodnout.“

Cesty do Ostravy se vyplatily

A tak se Bánovský ještě loni před Vánocemi pokusil pro zoufalý krok. „Postavil jsem se před ředitelství a z pozice určitého zoufalce jsem ráno odchytával management, který chodil do práce. A zdvořile s vizitkou jsem žádal, v podstatě prosil, zda by mi mohli být nějak nápomocni,“ popsal. Takto chodil před huť několik dní. A to přesto, že se jej z místa snažila vyhnat firemní ochranka. „Ohradil jsem se, že jsem ve veřejném prostoru, nezpůsobuji nikomu škodu, takže tady budu stát,“ poznamenal.

Odboráři svolávají protest kvůli Liberty Ostrava

Ekonomika

Po pár dnech oslovování narazil Bánovský na zahraniční manažery. „Šlo o krizový management, který byl ochoten se se mnou setkat. Nakonec mi na základě krátkého jednání uhradili malou část, řekněme, desetinu pohledávky,“ prozradil a dodal, že podmínkou vyplacení částky bylo, že už nebude před huť chodit. „Oni mi zase slíbili, že se potkáme v lednu a zkusíme umořit další část pohledávky. Do toho ale přišlo to všeobecné moratorium a nic už nebylo,“ upozornil Bánovský, který však nesouhlasí s názorem Liberty, že v době platnosti moratoria nesmí firma hradit žádné dluhy vzniklé před jeho vyhlášením. „Názor našich právníků je opačný. Myslíme si, že platit můžou, pokud budou chtít.“

Vidí to na insolvenci

Toto úterý se majitel společnosti BANSTEEL vrátil před huť znovu. Opět ve vší slušnosti oslovuje manažery a žádá o pomoc. „Protože situace se vyvíjí čím dál hůř. Rozdal jsem vizitky a čekám. Řekli, že se mi ozvou,“ nastínil, jakých reakcí se tento týden dočkal.

Tomu, že své peníze ještě někdy uvidí, ale Bánovský už moc nevěří. „Vypadá to, že pohledávku budeme muset odepsat,“ povzdechl si podnikatel. Jedním dechem dodal, že při ročním obratu firmy pod 100 milionů korun je to nepoloží, ale… „Samozřejmě je to velká zátěž, museli jsme se tomu přizpůsobit, zareagovat na to. Jako firma však jedeme dál,“ ujistil.

Budoucnost hutě nevidí Bánovský černě, i když insolvence je podle něj nevyhnutelná. „Věřím, že to kritické období nějak překlene, ať už se současným, nebo novým majitelem, nebo třeba do toho vstoupí nějak vláda, protože je to přece jen strategická záležitost. I tak se na to musí stát podívat, bylo by zlé, kdybychom se jako republika stali závislí na dovozu oceli z Číny nebo Turecka,“ uzavřel muž, jenž patří mezi stovky věřitelů huti.

Tím největším je Tameh Czech, kterému Liberty Ostrava dluží přes 2 miliardy korun. Tameh je kvůli tomu v úpadku a stejně jako huť je už dva měsíce mimo provoz.

To, co nám nabídli, je mimo realitu, odmítá věřitel návrh hutě Liberty Ostrava

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám