Hlavní obsah

Těžaři mohou dostat za zdevastovaný Plakánek pokutu až dva miliony

Těžbou zdevastovaná přírodní rezervace Plakánek v Českém ráji může přijít těžaře draho. Ochranáři brzy rozhodnou o sankci za necitlivý zásah do malebného údolí pod hradem Kost.

Foto: Právo

Ochranáři měli podmínku, že těžit se má ve skalami ohraničeném kaňonu, kde je půda vlhká, nejlépe v zimě, kdy zem zpevní mráz. Tu ale nedodrželi.

Článek

„Verdikt padne do konce letošního roku. Maximálně můžeme dát dvoumilionovou pokutu,“ konstatoval ředitel Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český ráj Jiří Klápště.

Těžaři už terén, necitlivě rozrytý harvestory a vyvážečkami, stačili na vlastní náklady z části zrekultivovat.

„Přiblížit Plakánek původnímu stavu potrvá minimálně rok. Podmínka rekultivace bude součástí přestupkového řízení. Příroda si sama neporadí,“ doplnil Klápště.

Těžba změnila Plakánek v Českém ráji v slzavé údolí

Domácí

Příroda se bude s důsledky letošní zářijové těžby vyrovnávat léta, než se podaří hluboké jizvy v krajině vzniklé lidskou činnosti podaří zahladit.

„Došlo k nevratnému poškození nivy Veseckého potoka, poničeného dopravou dřeva po dnu pískovcového kaňonu, poškození části nivní louky a narušení vodního režimu chráněné lokality,“ zrekapituloval ekolog Jan Piňos, podle něhož státní ochranářské organice totálně selhaly.

Těžba poškodila 91hektarovou přírodní rezervaci v pořadí podruhé. Naposledy v roce 2015, ovšem nikoliv s takto devastujícími důsledky.

Foto: Právo

Následky nešetrné těžby by Plakánek dokonce mohly zbavit statusu přírodní rezervace.

Těžební práce měly v lokalitě, odkud začátkem letošního září muselo zmizet 600 kubíků kůrovcového dřeva, probíhat co možná nejšetrnějším způsobem.

Harvestory a další těžké stroje do Plakánku najely jako do běžné těžební lokality se stromy kácenými především s vidinou zisku. Těžké stroje za sebou místy nechaly metr hluboké koleje.

Geopark v Českém ráji si chce udržet značku UNESCO

Cestování

Obci Libošovice, jíž údolí Plakánek patří, se vytěžené dřevo podařilo prodat dřív, než těžba začala.

„Dostali jsme od kupce, jenž zároveň zajistil kompletní těžbu, zálohu ještě před začátkem těžebních prací,“ potvrdil libošovický starosta Vít Svoboda (nezávislý).

„Vzhledem k charakteru lokality nebylo možné volit šetrnější způsob těžby,“ podotkl starosta obce, jenž za bezpečnost Plakánku, kudy ročně projde na 120 tisíc turistů, zodpovídá.

„Pokud by ekologové podepsali, že přebírají odpovědnost za zdraví turistů, jimž hrozil úraz pádem kůrovcem napadených stromů, potom těžba by nemusela proběhnout,” dodal.

Český ráj protne silnice severně

Domácí

Reprízu podobné situace v kterémkoliv místě Českého ráje s jedenácti přírodními rezervacemi, ochranáři ani po trpké zkušenosti s údolím Plakánek nevylučují.

Zabránit devastaci území o rozloze 181 kilometrů čtverečních, střeženém dvacítkou dobrovolných strážců doslova za svačinu, zaměstnanci CHKO prakticky nemohou.

„Těžba dřeva na území CHKO nemusí být ani hlášena. Většinou to zjistíme, až když se rozběhne. To bychom museli stát za každým bukem, na což nemáme lidi,“ podotkl Klápště, šéf oblasti, kde jeden dobrovolník dohlíží na 10 čtverečních kilometrů chráněného území.

„Profesionála nemáme žádného,“ upřesnil.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Malebné údolí Plakánek

Reklama

Výběr článků

Načítám