Hlavní obsah

Geopark v Českém ráji si chce udržet značku UNESCO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos se rozšířil o nová území, teď ale Geopark v Českém ráji usiluje o to, aby zůstal geoparkem UNESCO – Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu. Z devíti českých geoparků je ten v Českém ráji jediným, který může značku UNESCO díky svým geologickým, přírodním, historickým i kulturním hodnotám používat. Získal ji v roce 2015, teď ji ale musí obhájit.

Foto: Geopark Český ráj

Skalní město Hruboskalsko patří k největším klenotům Geoparku UNESCO Český ráj.

Článek

„Každé čtyři roky hodnotí komise vyslaná Sekretariátem globálních geoparků UNESCO, zda geopark plní podmínky stanovené pro tuto prestižní značku a zda se může tímto oceněním prezentovat i nadále,“ vysvětluje ředitelka Geoparku UNESCO Český ráj Blanka Nedvědická.

K obhajobě tak už mělo dojít, ale protipandemická opatření související s šířením onemocnění covid-19 odsunula termín takzvané revalidace až na podzim letošního roku.

Barevný lom Seč bude přírodní památkou

Cestování

Do Českého ráje kvůli tomu minulý týden přijely na inspekci dvě ženy, jejichž zpráva o stavu věcí bude mít na finální rozhodnutí zásadní vliv. Do Turnova zavítaly Kristin Rangnes, prezidentka sítě Evropských geoparků z norského geoparku UNESCO Gea Norvegica, a Elena Mateo ze španělského geoparku UNESCO Ostrovy Lanzarote a Chinijo. Obě ženy strávily hodně času přímo v terénu.

Komisařky navštívily Prachovské skály

„Prohlédly si Prachovské skály s novými informačními panely, Tichou stezku Klokočskými skalami, která je určena hendikepovaným návštěvníkům, novou geologickou expozici v Turnově a zavítaly také do turnovské geoškoly – ZŠ 28. října, kde se seznámily s projektem venkovní učebny,“ upřesnila Blanka Nedvědická.

Komisařky se zúčastnily rovněž křtu nové odborné publikace geologa Geoparku Český ráj v Nové Pace, kde jim byl představen nový projekt Paleoparku a naučné stezky. V Turnově také navštívily místní družstvo umělecké výroby Granát, které se po desetiletí věnuje výrobě šperků s českými granáty.

O výsledku hodnocení Geoparku Český ráj se má rozhodnout na konferenci Globálních geoparků UNESCO, která se uskuteční 12.–16. prosince 2021. Český ráj má tak velkou naději na pěkný vánoční dárek.

Podzimní Kokořínsko vábí svými přírodními poklady

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám