Hlavní obsah

Hromadné testování začne v Česku týden před Vánocemi

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plošné dobrovolné testování antigenními testy se rozběhne 18. prosince. Ve středu to po jednání Ústředního krizového štábu oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Občané by měli mít možnost se zdarma otestovat na koronavirus v krajských nemocnicích a ve stávajících odběrových místech.

Foto: Novinky

Mobilní odběrová laboratoř

Článek

Odběrových míst bude podle Hamáčka dohromady určitě více než sto. Pomáhat s testováním bude i 32 týmů hasičů. A jelikož testování uhradí zdravotní pojišťovny, zapojit se do něj budou moci i praktičtí lékaři a stomatologové. Pokud k tomu dojde, počet odběrových míst byl mohl dosáhnout až tisícovky.

Odběr vzorku pro antigenní test probíhá z nosohltanu, na rozdíl od současně nejpoužívanější metody PCR však vyhodnocení trvá zhruba 15 minut. Je také levnější a jednodušší, nevýhodou je naopak menší přesnost.

Nová mobilní laboratoř v Praze dokáže vyhodnotit vzorky do dvou hodin od odběru

Koronavirus

„Celý tento projekt by neměl ovlivnit kapacitu testování pomocí PCR testů,“ řekl Hamáček. V praxi bude plošné testování probíhat tak, že člověk, jemuž vyjde pozitivní antigenní test, půjde následně na PCR test.

Anketa

Nechali byste se zdarma otestovat v rámci předvánočního dobrovolného testování antigenními testy?
Ano
34,9 %
Ne
65,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15103 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám