Hlavní obsah

Také Ibl hrozí hlasem proti reformě

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úterní odchod Josefa Hojdara z poslaneckého klubu soc. dem. a jeho vzkaz, že reformu veřejných financí nepodpoří, pokud nebude odpovídat programu ČSSD, může způsobit ve straně lavinový efekt. K odpůrcům vládní reformy v její současné podobě se ve středu přihlásil šéf poslaneckého klubu soc. dem. Petr Ibl.

Foto: Josef Zajíc

Olešná přehrada a Beskydy. 10.8.2012

Článek

"Myslím, že pokud se nezlepší komunikace mezi klubem a vládou a pokud se nepodaří do navržené reformy prosadit některé změny, bude více poslanců, včetně mě, kteří ji nepodpoří," řekl Ibl Právu.

Kabinet tak má na kahánku, protože s úspěchem reformy veřejných financí spojil premiér další existenci vlády ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU.

Šéf klubu soc. dem. dodal, že při sobotním jednání stranického předsednictva by měla začít diskuse, jak dál. Ibl veřejně kritizuje Špidlův styl komunikace s poslanci i celkové řízení strany již od březnového sjezdu soc. dem.

Mareš nevyloučil odchod z vlády

Situace v soc. dem. mírně znervózňuje její koaliční partnery. "Moc tomu nerozumím, proč Hojdar odešel," řekl Právu šéf unionistů Petr Mareš. Stejně se vyjádřil lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který navíc na otázku, zda vláda může padnout, řekl: "Jsme v permanentním ohrožení, už jsme si na to nějak zvykli."

Mareš připustil, že v září skutečně může dojít k těžké vládní krizi vedoucí až k jejímu rozpadu. A to za situace, kdy se do reformy dostanou některé návrhy, na nichž koaliční partneři nenašli shodu. Právě takové návrhy chtějí předložit komunisté a podle odhadu Ibla je zřejmě někteří soc. dem. poslanci podpoří.

Jde např. o tzv. páté daňové pásmo, což je větší zdanění bohatých. "Pokud by taková situace nastala, pak je to opravdu velmi vážná koaliční krize, která může vyústit v náš odchod z vlády," řekl Právu Mareš.

Pád vlády nevylučuje ani ODS, která naopak podle předsedy svého poslaneckého klubu Vlastimila Tlustého rozhodnutí Hojdara zcela chápe. "Hojdar, který byl spolu s ostatními zahnán do kouta, se prostě rozhodl, že se nenechá," řekl Právu Tlustý.

K tomu dodal, že občanští demokraté nemají v tuto chvíli připraven nějaký scénář pro případ vládní krize. "Pokud k tomu dojde, počkáme si, jaké budou varianty řešení," prohlásil.

ČSSD chce Hojdara zpět

Podle Ibla je Hojdarův krok jen pokračováním vnitřní krize v soc. dem., která sice po sjezdu byla částečně utlumena, ale nyní se opět projevuje. Podle svých slov chce Hojdara ještě přesvědčit, aby se do klubu vrátil, ale vše záleží na tom, jak bude Špidla ochoten změnit přístup ke svým kolegům.

Stejnou výzvu k Hojdarovi, aby se do klubu vrátil, chystá také předseda ústecké krajské organizace ČSSD Jaroslav Foldyna, který Právu řekl, že ještě nic není ztraceno. "V tuto chvíli musíme diskutovat o tom, jak má reforma vypadat, vše ostatní jsou spekulace," uvedl v narážce na úvahy o možném pádu koaliční vlády.

Sám Hojdar si nechává otevřená zadní vrátka. Novinářům řekl, že do klubu by se mohl vrátit. Má ale podmínku: "Pokud se zlepší komunikace mezi vládou a klubem a pokud se bude velmi vážně diskutovat o tom, kam chce sociální demokracie směřovat."

Spekulace se množí

V kuloáru se objevily spekulace o tom, že cílem Hojdarova kroku vůbec není reforma veřejných financí, ale právě podepsání ortelu Špidlově vládě. Zatímco někteří politici hovoří o tom, že Hojdar podlehl uhelné lobby a proto chce poslat vládu ke dnu, aby nestihla privatizaci uhelných dolů, jiní tvrdí, že je to nesmysl, neboť "sami uhlobaroni jsou zděšeni, že by se privatizace vinou pádu vlády mohla zkomplikovat".

Hojdar byl v minulosti členem řídících orgánů několika uhelných společností. Tyto spekulace důrazně odmítl stejně jako premiér Špidla.

Související články

Hojdar varoval, že reformu nemusí podpořit

Vládní většina 101 hlasu v úterý padla. Z klubu ČSSD vystoupil předseda hospodářského výboru Sněmovny poslanec Josef Hojdar. Premiér Špidla sice uvedl,...

Výběr článků

Načítám