Hlavní obsah

Táborníci bez testu? Očkování pomůže až koncem srpna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plně naočkované děti od 12 do 15 let, tedy s oběma dávkami vakcíny Pfizer, budou moci této výhody využít až v závěrečných táborových turnusech ve druhé polovině srpna.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do té doby se děti před nástupem na tábor musejí prokázat negativním PCR nebo antigenním testem, případně sa­motestem. Využít je možné i potvrzení o prodělání covidu v posledním půlroce. Záleží na organizátorech táborů.

Jak je možné, že očkování věkové kategorie 12+, které bylo spuštěno 1. července, tisíce naočkovaných táborníků povinného testování nezbaví? Je to dáno předepsanými lhůtami očkování a pravidly při prokazování bezinfekčnosti.

K očkování se od půlnoci přihlásilo přes 20 tisíc dětí mezi 12 a 15 lety

Domácí

Rodiče už zaregistrovali k očkování do včerejšího podvečera 38 tisíc dětí (z celkových 456 tisíc dětí od 12 do 15 let), z nichž 13 500 už má termín. První dávka jim nebude nic platná na táborech kvůli tomu, že vláda první dávku už nepovažuje za účinnou proti covidu, zejména proti variantě delta.

Tisíce dětí ale ještě v průběhu prázdnin stihnou i druhou dávku, ke které mohou přijít nejdříve 34 dní po dávce první. K tomu, aby děti mohly uplatnit potvrzení o bezinfekčnosti právě třeba na táborech, však budou muset uplynout ještě dva týdny po druhé dávce.

Izraelci kvůli mutacím přestávají váhat a očkují děti

Koronavirus

Tato lhůta je stanovena, protože teprve pak nabíhá potřebná tvorba protilátek. Potvrzení o bezinfekčnosti bez dalších testů budou tedy moci využít děti až koncem srpna.

Vakcína pomůže od září ve školách

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) odpadne pro plně naočkované žáky a studenty i povinné testování ve školách, se kterým se počítá hned od začátku září ve třech vlnách. Začne se 1. září, následovat bude přetestování 6. a 9. září. Pokud by se potvrdilo za týden víc než 25 nakažených na 100 tisíc obyvatel, následovalo by další kolo testování. Při dosažení zmíněné hodnoty by vláda podle Vojtěcha navíc zvážila obnovení povinného testování ve firmách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám