Hlavní obsah

Klaus spokojen s řešením krize, nežádá záruky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus vítá, že strany obnovené koalice i opoziční ODS přišly s řešením krize. Noční dohoda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU o novém kabinetu je pro něj přijatelnou alternativou a nebude požadovat garanci většinové podpory ve Sněmovně, jak chtěl loni po Stanislavu Grossovi.

Článek

"Návrh řešení, se kterým mě dnes seznámil předseda vlády a ČSSD Stanislav Gross, považuji za jednu z variant možnosti první. Její realizace umožní standardní ústavní postup: demisi dosavadní vlády jako celku, mé jmenování nového předsedy vlády a na základě jeho návrhu i jednotlivých členů vlády, hlasování o důvěře vládě v Poslanecké sněmovně," vypočítal Klaus.

Prezident vychází z toho, že navrhovaná vláda je založena na původní spolupráci koalice, a tedy "bude jistou mutací" dosavadní vlády. "Proto nemám pocit, že mám žádat 101 podpisů v této chvíli," řekl prezident s tím, že podpora se projeví při hlasování sněmovny o důvěře nové vládě.

Jste spokojeni s rozulením vládní krize?
Hlasujte v anketě na konci článku

Noční dohoda ovšem podle ČTK vyvolala zmatek v sociální demokracii. Členové nejsilnější vládní strany své poslance a vedoucí představitele od rána zasypávají "esemeskami" s dotazy, jak potvrdili někteří poslanci a místopředsedkyně Jana Vaňhová.

Ještě před uzavřením dohody prý byla zhruba polovina organizací pro menšinovou socialistickou vládu, pokud "budou lidovci tlačit ČSSD do kouta". Sociální demokraté v regionech mají zatím informace pouze z médií.

Republikový výbor Unie svobody-DEU se sejde a posvětí dohodu, až bude ujednání stran bývalé koalice definitivní, v písemné podobě a bude jasný časový harmonogram výměny kabinetu. "Svoláme republikový výbor operativně, tak rychle, jak to bude vyžadovat situace," uvedl předseda strany Pavel Němec.

Hledá se náhrada za Mlynáře

Spekuluje se mezi nimi i o tom, že by mohl Stanislav Gross rezignovat nejen na premiérskou funkci, ale vyklidit i křeslo předsedy ČSSD, které si vydobyl na sjezdu před necelými třemi týdny v Brně. Úřadujícím šéfem strany by se pak stal první místopředseda Bohuslav Sobotka. Situaci v ČSSD navíc jitří otázka personálního obsazení vlády. [celá zpráva]

Unionisté obhájili svá tři ministerstva, přičemž pro ministerstvo informatiky zatím nemají náhradu za odcházejícího Vladimíra Mlynáře. Ministry spravedlnosti a obrany zůstanou Pavel Němec a Karel Kühnl. V kuloárech zatím přetrvává názor, že premiérem bude Kohout.

Pokud by podle Klause varianta nové koaliční spolupráce ztroskotala, stal se by se znovu aktuální scénář předčasných voleb navržený ODS.

Anketa

Jste také spokojeni s vyústěním vládní krize?
ano
11,9 %
ne
83,3 %
nezajímá mě to
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1059 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám