Hlavní obsah

Svoboda: jsme na straně koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Dojde-li k operaci vojenské, jsme na straně koalice, protože je to koalice demokratických států," uvedl ministr zahraničí Cyril Svoboda v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC po jednání vlády k Iráku. Vláda podle něj s lítostí konstatuje, že nedošlo k dohodě v RB OSN.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Vláda podle Svobody "chápe koaliční operaci jako poslední prostředek vedoucí k naplnění příslušných rezolucí RB OSN, avšak lituje, že se pro tento krok nepodařilo získat nový mandát OSN".

Litujeme, že irácké vedení dlouhodobě neplní závazky. Irák má zbraně hromadného ničení - biologické, chemické, bakteriologické. Použil je proti vlastnímu obyvatelstvu, dvakrát napadl sousední státy, dodal Svoboda.

Prohlášení ministra Svobody vyvolala rozruch v české vládě. Premiér Vladimír Špidla a vicepremiér Pavel Rychetský (oba ČSSD) přispěchali asi o dvě hodiny po Svobodově prohlášení v BBC s prohlášením, že země rozhodně není součástí vojenské koalice útočící na Irák.

Oba potvrdili, že se česká chemická jednotka útoku na Irák nezúčastní. "Zasáhne jen k zachraňování životů kohokoli a kdekoli na území Kuvajtu i v okolních státech," zdůraznil Špidla. Jakýkoli jiný výklad prohlášení vlády je podle premiéra zavádějící.

Rovněž Rychetský ve svém prohlášení zdůraznil, "že právě s ohledem na absenci nového mandátu OSN není ČR součástí koalice, která se rozhodla zasáhnout ozbrojenou silou".

Česko vyhostilo irácké diplomaty

České ministerstvo zahraničí dnes vyhostilo čtyři pracovníky iráckého velvyslanectví, řekl dále v BBC ministr Svoboda. Dodal, že diplomaté mají opustit území České republiky do pátku 21. března. Tito Iráčané byli označeni za nežádoucí, proto byli vyhoštěni. "V úvahu jsme vzali mimo jiné informace našich zpravodajských služeb," řekl Svoboda.

Na území Iráku nepůsobí v současnosti žádný český diplomat. Oznámení o vyhoštění předala iráckému chargé d'affaires ředitelka protokolu ministerstva. Na zastupitelském úřadu Iráku v Praze tak nyní podle Svobody zůstávají ještě asi dva diplomaté. "Prozatím to stačí a neplánujeme další krok," vyloučil Svoboda jejich možné vyhoštění.

Vláda je podle ministra Svobody připravena poskytnout Iráku také humanitární pomoc a podílet se po skončení konfliktu na obnově země. Ta by měla být financována především z vnitřních zdrojů Iráku, tedy prodeje ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám