Hlavní obsah

Pavel: Prvních 12 letounů F-35 pro Česko vznikne v italském závodě Cameri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina z 24 letounů F-35, o jejichž nákupu rozhodla v září vláda, bude vyrobena v Itálii, a to v závodě v Cameri. Řekl to ve středu při cestě z Říma do Milána český prezident Petr Pavel, který se do montovny bez přítomnosti médií na závěr třídenní pracovní cesty po Itálii vypravil.

Foto: Marek Opatrný, ČTK

Český prezident Petr Pavel (uprostřed) v rámci návštěvy Itálie zavítal 29. listopadu 2023 do továrny a muzea Moto Guzzi v regionu Lombardie

Článek

Prezident Pavel v souvislosti s návštěvou oznámil, že v Cameri má v úmyslu hovořit o možnosti spolupráce na výrobě F-35.

Nákup 24 letounů s celkovými náklady 150 miliard korun schválila vláda na základě vojenského doporučení na konci září. Částka podle ministryně obrany Jany Černochové obsahuje i veškeré výdaje na přípravu provozu v Česku, například na infrastrukturu, palivo nebo přípravu personálu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Letoun F-35A Lightning II v Mošnově. Ilustrační foto

Americké bojové letouny nahradí 14 pronajatých stíhaček JAS-39 Gripen a do budoucna i 24 letounů L-159. Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti v roce 2069 odhaduje ministerstvo obrany na 322 miliard korun.

První stíhačky F-35 mají být hotovy v roce 2029, všech 24 strojů bude v ČR do roku 2035. Česko zároveň jedná se Švédskem o prodloužení pronájmu 14 gripenů na přechodné období do roku 2035, jejich pronájem za 1,7 miliardy ročně končí v roce 2027.

Pavel bude příští rok mezi nejvlivnějšími 28 osobnostmi Evropy podle webu Politico

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám