Hlavní obsah

Český astronaut, kterému zamítli let do vesmíru, se utkal s deseti muži při testování stresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Český bojový pilot a záložní astronaut Evropské vesmírné agentury (ESA) major Aleš Svoboda proti skupince deseti mužů. Dějištěm tohoto netradičního souboje, z něhož prý na první pohled vyšel vítězně, byla klimatická komora brněnského Vysokého učení technického (VUT). Nešlo o sílu svalů, ale schopnost odolávat stresu. Svoboda se minulý týden musel smířit se zprávou, že Česká republika nevyužije nabídku americké společnosti Axiom na let do vesmíru, kterého se měl zúčastnit. Podmínkou bylo zaplacení 60 milionů dolarů (1,35 miliardy korun).

Foto: archiv VUT Brno/Václav Koníček

Příprava testu v klimatické komoře brněnské techniky, do něhož se zapojil astronaut Aleš Svoboda.

Článek

Při testu byla celá skupina vystavena až extrémnímu tropickému klimatu, v němž musela na tabletu plnit nejrůznější úkoly.

„Cílem bylo vyzkoušet si testování zvládnutí stresu u lidí a pomoci k vývoji nového zařízení,“ řekla Novinkám mluvčí Fakulty strojního inženýrství VUT Iveta Hovorková.

„Využijí jej astronauti, ale také hasiči nebo záchranáři v extrémních situacích. Mohlo by jít o pás nebo hodinky, které jim budou signalizovat, že se blíží ke stresové hranici, kterou už nemusí zvládnout,“ dodala.

Český astronaut do vesmíru nepoletí. Nejsou peníze

Věda a školy

Ve speciální komoře jako v Amazonii

Klimatická komora je chloubou brněnské techniky. Zevnitř vypadá jako místnost pokrytá plechem. Uvnitř lze s využitím přístrojů nastavit teplotu od minus 40 do plus 85 stupňů Celsia.

Má své umělé Slunce, a lze v ní tedy vytvořit jakoukoli fázi dne. Navíc v ní lze dosáhnout až 95procentní vlhkosti vzduchu, což odpovídá nejteplejším oblastem Amazonie.

Komora je laboratoří, v níž se testuje odolnost aut a jejich součástek, nových výrobků, ochranných obleků i materiálů. Jakýmsi otloukánkem v ní je figurína s podivným jménem „tepelný manekýn Newton“.

Vědci se tentokrát rozhodli ve spolupráci s odborníky ze společnosti Uptimai pozvat k němu hosty. Na jedné straně špičkový pilot, zvyklý při práci v letounu řešit obtížné situace, a na straně druhé zástupci běžné populace.

Teplotně to bylo v pohodě, testy mě bavily.
pilot a náhradní astronaut ESA Aleš Svoboda

„U pilotů nebo sportovců, tedy u trénovaných jedinců, reaguje organismus na změny rychleji a tělu vůbec nedovolí tak velké výkyvy, jaké můžeme vidět u netrénovaného člověka,“ uvedla Jana Kolářová z Ústavu biomedicínského inženýrství.

„Proto byla pro nás účast majora Svobody velmi důležitá. Uvidíme, co výsledky, na které si ještě musíme počkat,“ dodala Kolářová.

Testy Svobodu bavily

Od testovaného se neočekávalo nic jiného, než že si sedne v místnosti a zklidní svůj dech. Následně každý dostal masku na měření vydechovaného oxidu uhličitého.

Pak se zvýšila teplota a vlhkost ovzduší na extrémní tropické podmínky. Přesná data odborníci neuvedli. Testovaný dostal tablet a na něm plnil úkoly zaměřené na rychlost reakce, paměť a logiku.

„Teplotně to bylo v pohodě, testy mě bavily. Takže vystresovaný jsem asi úplně nebyl,“ řekl po odchodu z komory major Svoboda.

Vysvětlil, že stres, pokud nepřekročí určitý limit, lidskému organismu neškodí, a naopak je pro něj do jisté míry dokonce užitečný. Ostatní členové testovaného týmu ale podle vědců odcházeli z komory viditelně vyčerpaní.

Vědci sesbírali z testu velké množství podrobných dat o chování všech účastníků pokusu a budou je nyní vyhodnocovat. Jak který účastník testu v souboji se Svobodou dopadl, se pánové dozvědí za několik týdnů. Výsledky výzkumu využije také ESA.

ESA vybrala loni v listopadu českého stíhacího pilota do svého záložního týmu astronautů, který má 11 členů. V hlavním týmu je pět astronautů. ESA vybírala ze zhruba 22 600 uchazečů, z nichž 200 se přihlásilo z České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám