Hlavní obsah

„Stejné chyby jako loni.“ Opozice kritizuje vládu

Politici ze současných opozičních stran nová vládní opatření strhali, jsou podle nich nesmyslná, nahodilá a diskriminační.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Andrej Babiš selhal v organizaci očkování, rostou čísla nakažených a vláda se snaží házet vinu na ostatní. Vláda opakuje stejné chyby, které dělala minulý podzim, a obávám se, že podobný bude i výsledek,“ napsal Právu místopředseda ODS Martin Kupka.

„Kabinet reaguje pozdě, nemá připravený žádný plán a vytahuje náhodná opatření, jejichž dopad nedokáže predikovat a která včas neprojednala s dotčenými subjekty. Náš Anticovid tým už sadu funkčních opatření navrhl,“ dodal Kupka s tím, že budoucí vládní koalice Spolu dává dohromady tým nezávislých apolitických odborníků. Jejich jména zveřejní příští týden.

„Kroky, které nedávají smysl“

Anticovid tým v úterý vydal sadu doporučení, která by vláda měla v boji s covidem udělat. Mimo jiné je proti zrušení bezplatného testování, stát by měl také uznávat protilátky, prodloužit bezinfekčnost po prodělání covidu z dnešního půlroku na rok a také víc podpořit očkování, zvláště seniorů.

Skoro polovina lidí má za ideální, aby vládu složily Spolu a PirSTAN

Domácí

„Současná vláda opět navrhuje kroky, které nedávají smysl a nemají oporu v datech. Místo abychom lidi motivovali k očkování, jdeme přesně opačným směrem. Zrušit proplácení testů a zkrátit jejich platnost postrádá v této chvíli logiku,“ napsal na sociální sítě lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Lídr SPD Tomio Okamura včera na Facebook napsal, že vládní opatření jeho hnutí odmítá. „Odmítáme diskriminaci neočkovaných a netestovaných. Nelze na personál restaurací přenášet pochybné povinnosti. A být osm hodin v práci či mnoho hodin ve škole v respirátoru? To lze jen těžko vydržet,“ napsal Okamura.

Respirátory či roušky při výuce žáků však schváleny včera nebyly.

Vláda zpřísnila pravidla pro nošení roušek

Koronavirus

Válek dělá politiku, zareagoval Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) po středečním jednání vlády kritizoval přístup budoucí vlády koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty k boji proti covidu. Poslanec TOP 09 Vlastimil Válek, o kterém se spekuluje jako o budoucím ministru zdravotnictví, podle něj dělá politiku místo toho, aby se zapojil do debat o podobě opatření.

Babiš rovněž po jednání vlády potvrdil, že nynější ministr Adam Vojtěch (za ANO) bude řídit zdravotnictví až do chvíle, kdy kabinet ANO a ČSSD předá moc následující vládě.

Premiér se proti závěrům Anticovid týmu ohradil. Rozezlilo ho především vyjádření, že vláda neposkytla opozici potřebná data.

Vojtěch ve sporu s Válkem, koordinace s opozicí skřípe

Koronavirus

„Mě to vyjádření šokuje. Musím se ohradit, že nemají aktuální data a predikce. Jsou zasílány z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) každý den od září 2020,“ řekl Babiš, který prohlášení opozičního týmu prohlásil za obecné floskule.

Anticovid tým by podle něj měl dorazit na jednání vlády a spolupracovat při nastavení opatření, aby mohla po předání moci dál platit.

„My samozřejmě rozhodneme bez stanoviska příští vlády, jsme tím ale zaskočeni a zklamáni. Už je po volbách – a bylo by dobré, aby se příští vládní koalice a příští ministr zdravotnictví zapojili,“ doplnil současný premiér Babiš.

Fiala: Pozváním Válka do vlády chce Babiš hodit odpovědnost na opozici

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám