Hlavní obsah

Vojtěch ve sporu s Válkem, koordinace s opozicí skřípe

Původní proklamace, jak je potřeba kontinuita v protiepidemických opatřeních a spolupráce napříč stranami, vzaly v úterý za své. Anticovid tým koalice Spolu uvedl, že nemůže opatření navrhovaná ministerstvem zdravotnictví podpořit. Nedostal podle svých slov podklady pro boj s covidem, predikce ani aktuální data o obsazenosti nemocničních lůžek, což má naznačovat, že resort nemá plán na řešení situace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

To ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) popřel, o chybějící materiály si prý stačilo říct. Z ministerstva navíc denně odchází datové sady a predikce ÚZIS.

„Krizové scénáře a strategii má tým již od čtvrtka. Pokud Anticovid týmu něco chybělo, stačilo napsat. Není čas to hrát do autu. Pojďte to řešit,“ vyzval ministr. A dodal, že se nynější opozice bojí přijmout odpovědnost.

Chystá se zpřísnění opatření

Domácí

Kandidát na ministra Vlastimil Válek (TOP 09) z Anticovid týmu uvedl, že obrázek o zapojení opozice do rozhodování je zkreslený. „Už to, že premiér Andrej Babiš (ANO) vzbuzuje ve veřejnosti pocit, že se nás snaží vtáhnout do debaty s odbornými komisemi, je naprostá lež. Chce nás vtáhnout do debaty s politiky ANO,“ řekl Válek pro Seznam Zprávy.

To Babiše naštvalo. „Vybízím ke spolupráci. K debatě s odborníky. Bez politiky. Vy ale nechcete a s tím vaším AntiCovid týmem publikujete jen bezobsažné strategie. Vláda proto zítra rozhodne o dalších opatřeních i bez vás,“ napsal Babiš na Twitter.

Vojtěch navrhne kontroly bezinfekčnosti v restauracích a respirátory v práci

Domácí

Babiš by měl zajistit, aby Vojtěch zůstal ve funkci. Házet odpovědnost na opozici je absurdní a nepřijatelné, uvedl v úterý večer šéf ODS a lídr Spolu Petr Fiala k pozvání Válka do vlády.

Původně se měl změnou některých opatření kabinet zabývat už v pondělí, čekalo se ale na postoj opozice. Ministerstvo navrhuje, aby se karanténa zkrátila ze 14 dnů na polovinu. Kratší by měla být i platnost testů – antigenní ze tří na jeden den a PCR ze sedmi na tři dny. Mělo by skončit i hrazení preventivních testů určených pro volnočasové aktivity.

Ve třídách znovu roušky, navrhne Vojtěch. Plaga protestuje

Domácí

Opoziční Anticovid tým zkrácení karantény podpořil, nesouhlasí však s ukončením testů zdarma. „Podporujeme bezplatné testování i nadále, a to včetně podpory dobrovolného firemního testování. Při nárůstu počtu nemocných lokálně podporujeme zavedení povinného testování ve školách a firmách,“ napsala opozice v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám