Hlavní obsah

Část zkušených lékařů z Bulovky odchází

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část anesteziologů dala kvůli sporům s vedením FN Bulovka výpověď. Odcházejí zkušení lékaři, kteří nesouhlasili s výměnou primáře a s přístupem managementu. Uklidnit situaci mělo původně nové výběrové řízení na primáře, nakonec ale bylo zrušeno. Spor považuje nemocnice za zažehnaný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vedení to považuje za vyřešené, ale oddělení je teď rozložené. Nebyly to hezké dva měsíce, navíc to pro personál neskončilo dobře. Odejde teď třetina atestovaných lékařů a zbydou tam absolventi nebo lidé pár let po škole,“ popsala redakci jedna z lékařek, která podala ke konci roku výpověď a přála si zůstat v anonymitě. Přestože už podle ní část kolegů nahlas neprotestuje, neznamená to, že by byli spokojeni.

„Někteří lékaři, včetně bývalého primáře Baly, se průběžně rozhodli své působení na Bulovce ukončit, přičemž tyto uvolněné pozice průběžně obsazujeme novými lékaři,“ uvedla mluvčí Bulovky Eva Libigerová. Na provoz nemocnice ani dotčených oddělení to podle ní nemá vliv.

Nikdo nebyl „neutrální“

Středobodem sporu se stala osoba primáře. Podle lékařky klíčová osoba, na kterou se dříve mohli spolehnout. Rozbroje rozpoutalo rozhodnutí ředitele nemocnice Jana Kvačka vyměnit v létě tehdejšího primáře Jakuba Balu. Na jeho místo byl vybrán Josef Škola, vůči kterému se část lékařů vymezila. Spor vyvrcholil koncem září, kdy došlo nakrátko po několik dnů za sebou k ochromení urgentního příjmu, jednoho z největších v Praze.

Za ředitele Bulovky se postavili všichni přednostové. Petici pošlou Válkovi

Domácí

„Navenek to působilo, že vše funguje, ale urgent byl několik dnů zavřený a o pacienty se starala chirurgická ambulance, která byla naprosto přetížená,“ tvrdí lékařka. Lékaři kvůli vyčerpání legálního objemu povolených přesčasových hodin za rok přestali služby „navíc“ sloužit, nemocnice tak musela shánět náhradu a koordinovat příjem pacientů se záchrankou víc než obvykle.

Nebyly to hezké dva měsíce, navíc to pro personál neskončilo vůbec dobře
odcházející lékařka

Ředitel Kvaček označil situaci za vydírání ze strany lékařů. Na výběr vedoucích pracovníků podle něj nemají řadoví zaměstnanci vliv. Situaci měli uklidnit mediátoři a vypsání nového výběrového řízení na primáře. To nakonec ztroskotalo. Nikdo oboustranně přijatelný by z něj nevzešel. Ochotni přihlásit se byli jen Škola nebo Bala. Vedení tak řízení zrušilo.

„V případě neutrálního kandidáta platila garance ministerstva pro dostatečně dlouhé přechodné období a nové výběrové řízení s účastí odborů a zástupců zaměstnanců. Jelikož neutrální kandidát navržen nebyl, došlo ke jmenování původního vítěze výběrového řízení,“ uvedl ředitel odboru přímo řízených organizací Jan Michálek. Část protestujících anesteziologů odmítá, že by trvali na Balovi. Na oddělení ale nebyl jiný vhodný kandidát.

„Kdyby se nám podařilo oddělení vrátit pod někoho, komu důvěřujete a s kým chcete spolupracovat, neříkám bývalého primáře, tak bych tu výpověď možná vzala zpátky,“ dodala lékařka.

Anesteziologii tak opět plně vede primář Škola, který měl přerušený výkon funkce. Proti krokům managementu se vymezila původně přibližně polovina lékařů ARO a urgentu. Část primářů a přednostů jiných oddělení se naopak v prohlášení postavila za Kvačka.

Jde do tuhého. Pacienty čekají krušné týdny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám