Hlavní obsah

Kalousek: Fiala podrazil Válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) podrazil svého ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) a lékařům slíbil nesplnitelný nesmysl, kritizuje čtvrteční dohodu premiéra s lékaři na sociální síti X bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj není možné zajistit navýšení platů tak, jak to Fiala lékařům slíbil.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Fiala ve čtvrtek po dlouhém jednání oznámil, že se se zástupci protestujících lékařů dohodl na navýšení objemu peněz i dalších požadavcích. „Nabídl jsem lékařům 9,8 miliardy korun na navýšení mezd na rok 2024 v rámci úhradové vyhlášky,“ oznámil s tím, že budou pokračovat jednání, jak dostat peníze do platů.

Před dvěma týdny přitom lékařům ministr zdravotnictví Válek nabídl 8,5 miliardy v rámci úhrad, což lékaři odmítli. Uvedli, že je to nedostatečné a že trvají na tom, aby se platy a mzdy sjednotily všem lékařům a zvedly se základy platů v tarifech.

Následně o jednání požádali právě Fialu, protože se s ministrem nebyli schopni dohodnout. Lékaři si stěžovali na to, že Válek nechápe vážnost situace a že „upřednostňuje stav státního rozpočtu před dostupností zdravotní péče“.

Průlom: Fiala oznámil dohodu s protestujícími lékaři

Domácí

Po jednání s premiérem od těchto požadavků ale ustoupili. Podle viceprezidenta České lékařské komory Jana Přády proto, že jim Fiala nabídl částku vyšší, a především dal záruku, že peníze půjdou skutečně na mzdy a platy lékařů a zdravotníků. To podle něj zástupci resortu zdravotnictví neudělali.

„Ať to Válek hodí Fialovi na hlavu“

Podle Kalouska ale premiér ve čtvrtek lékařům slíbil „nesplnitelný nesmysl“. „Je možné úhradovou vyhláškou zvýšit platbu za výkony. Není ale možné (a bylo by to proti zákonu) úhradovou vyhláškou zajistit, aby toto navýšení šlo do platů,“ upozornil na síti X.

Sám Fiala na tiskové konferenci uznal, že mechanismus, kterým se peníze skutečně dostanou na výplatnice lékařů ve fakultních, ale i nestátních nemocnicích, se teprve musí najít. Řešit to bude v následujících dnech se zástupci pojišťoven, nemocnic i ministerstva zdravotnictví.

Podle Kalouska se navíc Fiala s lékaři nedohodl, ale ustoupil jim. „A podrazil tak svého ministra zdravotnictví, který hájil rámec, který mu vymezila Fialova vláda s ministrem financí za ODS,“ kritizoval Kalousek.

Svému stranickému kolegovi vzkázal radu. „Na místě Vlastimila Válka bych to hodil Fialovi na hlavu, ať si to dělá sám,“ napsal exministr na sítě. Novinky požádaly Válka o reakci, zatím ale neodpověděl.

Válek: Fiala rozsekl poslední sporný bod

Dohodu Fialy s lékaři však ministr na sociálních sítích označil za „dobrou zprávu“. Podle Válka Fiala s lékaři „rozsekl poslední sporný bod“. „Doplnil tak dohodu, jejíž konkrétní podobu jsme v posledních měsících vyjednali v mantinelech nastavených na vládní úrovni,“ uvedl Válek.

„Jsem rád, že pan premiér, se kterým jsem byl ohledně jednání a jeho možnostech průběžně v kontaktu, potvrdil, že nelze zavádět platové tabulky v soukromém sektoru,“ napsal.

Nyní plánuje společně s premiérem řešit detaily dohody, její technické naplnění a konkrétní rozdělení prostředků „v mantinelech, které Fiala nově nastavil“.

Protest od pátku

Fiala ve čtvrtek řekl, že se do jednání nevložil dříve, protože se posouvala. Shody dosáhli lékaři s ministerstvem zdravotnictví například na změnách ve vzdělávání lékařů i kontrolách toho, aby jim nebyly pro atestace kladeny překážky.

Také se domluvili, že vznikne nový zákon, jenž sjednotí a upraví odměňování pracovníků ve zdravotnictví, který by mohl platit od roku 2025.

Lékaři měli začít protestovat od 1. prosince, tedy od pátku. Řada nemocnic avizovala, že dojde k významnému omezení u neakutní péče. Některé menší nemocnice měly zavřít celá oddělení. Zástupci lékařské komory varovali, že dojde k prodloužení čekacích lhůt, problémy se očekávaly také na pediatriích a dětských odděleních.

„Chtěl bych vyzvat lékaře, aby v následujících víkendových dnech péči zajistili,“ uvedl ale ve čtvrtek viceprezident České lékařské komory Přáda na tiskové konferenci po jednání s premiérem.

Přáda také řekl, že protest lékaři odvolají, až se zástupci vlády podepíšou dohodu. To očekává v příštím týdnu.

Tři hodiny bez výsledku. Válek opět jednal s lékaři

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám