Hlavní obsah

Průlom: Fiala oznámil dohodu s protestujícími lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala ODS) oznámil, že se se zástupci protestujících lékařů dohodl na navýšení objemu peněz i dalších požadavcích. Fiala se snaží odvrátit omezení zdravotní péče, které hrozí poté, co se lékaři rozhodli houfně vypovídat přesčasovou práci. Nemocnice očekávají, že díky dohodě nebudou od příštího týdne omezovat péči.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Předseda vlády Petr Fiala

Článek

„Nabídl jsem lékařům 9,8 miliardy korun na navýšení mezd na rok 2024 v rámci úhradové vyhlášky,“ uvedl Fiala s tím, že budou pokračovat jednání, jak dostat peníze do platů.

Posun v jednání potvrdil i viceprezident České lékařské komory Jan Přáda. „Chtěl bych vyzvat lékaře, aby v následujících víkendových dnech péči zajistili,“ uvedl Přáda s tím, že konečnou dohodu očekává v příštím týdnu. Protest odvolají, až se zástupci vlády podepíšou dohodu.

Před dvěma týdny lékařům ministr zdravotnictví Vlastimil Válek nabídl 8,5 miliardy v rámci úhrad, což lékaři odmítli s tím, že je to nedostatečné a trvají na tom, aby se platy a mzdy sjednotily všem lékařům a zvedly se základy platů v tarifech.

Síkela: Katastrofický scénář se nekoná, ale někomu elektřina zdraží až o 70 procent

Domácí

Od toho teď ustoupili. Podle viceprezidenta České lékařské komory Jana Přády proto, že jim premiér nabídl částku vyšší, a především dal záruku, že peníze půjdou skutečně na mzdy a platy lékařů a zdravotníků, což podle nich zástupci resortu zdravotnictví neudělali.

Mechanismus, kterým se peníze skutečně dostanou na výplatnice lékařů ve fakultních, ale i nestátních nemocnicích, se ovšem teprve musí najít, jak řekl premiér.

V tento moment to vypadá tak, že by nemocnice mohly začít opět plánovat výkony
Jan Přáda

Řešit se to bude v následujících dnech se zástupci pojišťoven, nemocnic i ministerstva zdravotnictví. Odbory už dříve upozorňovaly, že by se peníze na odměny mohly vzít z rezerv zdravotních pojišťoven. Dnešního jednání se jejich zástupci účastnili také.

Obnoví se péče?

Řada nemocnic už avizovala – stejně tak to zdůrazňovali tento týden zástupci komory – že dojde k významnému omezení péče v prosinci u neakutní péče. Některé menší nemocnice zavírají celá oddělení. Zástupci lékařské komory varovali, že dojde k prodloužení čekacích lhůt, problémy se očekávaly také na pediatriích a dětských odděleních.

Podle Přády by se mohla péče vrátit k normálu, což bude záležet na vedení nemocnic. Musely by se měnit naplánované rozpisy služeb.

Vyloučeno není podle Přády ani to, že by se znovu volalo lidem, kterým už musela být kvůli omezení provozu odložena operace, například kloubů nebo kýly, na příští rok. „V tento moment to vypadá tak, že by nemocnice mohly začít opět plánovat výkony,“ uvedl Přáda.

Premiér uvedl, že se do jednání nevložil dříve, protože se posouvala. Současně ho o zapojení požádali zástupci lékařské komory.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek k tomu řekl, že je za „rozseknutí sporného bodu“ vděčný. V hledání mechanismu bude pokračovat v mantinelech, které „nově premiér nastavil“.

Shody dosáhli lékaři s ministerstvem zdravotnictví i na změnách ve vzdělávání lékařů i kontroly toho, aby jim nebyly pro atestace kladeny překážky.

Stejně tak se už v minulých týdnech lékaři, odbory a ministerstvo dohodli, že vznikne nový zákon, který sjednotí a upraví odměňování pracovníků ve zdravotnictví; mohl by platit od roku 2025.

Šestiletý chlapec si usekl prst, ostravští lékaři mu ho přišili zpět

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám