Hlavní obsah

Stát sypal miliardy na bydlení, nepomohl ničemu, kritizuje NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardy, které stát prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a Státního fondu podporu investic (SFPI) vynaložil v letech 2016 až 2021 na podporu bydlení, měly na trh s bydlením zcela marginální vliv. Konstatoval to v pondělí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle ministerstva jde o důsledek neschopnosti minulé vlády vedené hnutím ANO.

Foto: Envato Elements

Bydlení představuje pro velké množství českých rodin zásadní problém. Ilustrační foto

Článek

Stát v uvedeném období podpořil částkou 13,8 miliardy korun přes 4500 subjektů.

SFPI v rámci programu Výstavba pro obce, který měl být zaměřen právě na výstavbu sociálních bytů, měl podle plánů zajistit a zlepšit bydlení nejméně 2375 domácnostem. Do konce roku 2022 však bylo dokončeno pouze 226 těchto bytů.

„Role výstavby podpořených bytů ve vztahu k celkovému objemu dokončených bytů a k počtu obydlených bytů je marginální. Výstavba podpořených bytů není schopna situaci na trhu bydlení zásadně ovlivnit,“ uvedl NKÚ.

Výstavba D4 měla být výhodná. Ve finále se může státu prodražit, varoval NKÚ

Domácí

Bartoš: Nelichotivé vysvědčení pro ANO

Podle nynějšího ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) jde o „nelichotivé vysvědčení hnutí ANO“, které podle něj rezignovalo na zákon o sociálním bydlení a nahradilo jej nevhodně nastavenými programy.

NKÚ kritizoval i program Nájemní byty, který měl podpořit rovněž znevýhodněné skupiny. Jelikož však podle podmínek programu není prioritou ochrana osob z cílové skupiny, ale návratnost peněžních prostředků, vyšplhalo se nájemné z původních 135 korun za metr čtvereční na 569 korun za metr, a nájemné pro jednotlivce tak bez nákladů na služby a energie začínalo na částce 19 000 korun.

To podle NKÚ vyvolává tlak na další náklady státu například formou příspěvku na bydlení. „Zatímco od ledna do července 2022 vyplatil stát na příspěvek na bydlení celkem 4,6 miliardy korun, ve stejném období roku 2023 to bylo už 9,8 miliardy korun,“ připomněl NKÚ a zdůraznil, že dlouhodobě poukazuje na absenci systémového řešení bytové politiky. Připravovaný zákon by měl být účinný až od poloviny roku 2025.

Podle MMR byly neefektivní programy ukončeny a nahrazeny novým programem. V jeho rámci by do roku 2025 měla vzniknout většina z 474 plánovaných nových bytů. Na letošní rok má resort k dispozici dalších 2,25 miliardy na podporu výstavby obecních bytů.

Špatným bydlením nebo jeho ztrátou je ohroženo 61 tisíc dětí

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám