Hlavní obsah

Špatným bydlením nebo jeho ztrátou je ohroženo 61 tisíc dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bytovou nouzí v Česku trpí 153 800 lidí, z toho 61 tisíc dětí. Dalších 1,6 milionu je jí ohroženo. Na jejich situaci se mimo jiné výrazně podepsala epidemie covidu i energetická krize zapříčiněná ruskou agresí na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Sociálně vyloučená lokalita ve Větřní

Článek

Čísla vycházejí z analýzy, jež je součástí podkladů k návrhu zákona o podpoře bydlení připravených ministerstvem pro místní rozvoj. Upozornila na ně iniciativa Za bydlení s tím, že se jedná o první podobně ucelená data.

Doposud totiž nebyly k dispozici například kompletní údaje o lidech žijících v přelidněných bytech, kteří mají k dispozici méně než osm metrů na osobu, a o těch, kteří mají trvale uzavřenou nájemní smlouvu jen na pár měsíců.

Oproti dřívějším podobným datům se tak jedná o výrazný nárůst. Například ve Zprávě o vyloučení z bydlení za rok 2021 iniciativa odhadovala, že se v bytové nouzi nachází zhruba 120 tisíc lidí, z toho 20 tisíc až 51 tisíc dětí.

Nejlépe se v Česku žije v Říčanech, na dně se ocitla Karviná

Domácí

Ztížený přístup ke vzdělání

Do bytové nouze přitom nespadají jen lidé žijící takříkajíc natvrdo na ulici. „Provizorním útočištěm lidí a dětí v bytové nouzi jsou ubytovny, byty zcela bez nájemních smluv nebo se smlouvami na pouhých pár měsíců, azylové domovy, instituce a byty ve špatném technickém stavu,“ řekl mluvčí iniciativy Mikoláš Opletal.

Může se ale v případě dospělých jednat také o psychiatrické léčebny a jiná zdravotnická zařízení. Iniciativa upozorňuje, že v takovém prostředí mají děti ztížený přístup ke vzdělání. Jsou znevýhodněny ještě předtím, než nastoupí do školy, ať už jde o horší psychický stav, nebo absenci předškolního vzdělávání.

„Kvůli častějším nemocem, které jsou v mnoha případech způsobeny nevyhovujícími hygienickými či tepelnými podmínkami jejich provizorních domovů, mají ve školách větší problémy s absencí,“ upozornila organizace. Bytová nouze je podle ní také jednou z hlavních příčin odebrání dítěte z rodiny.

Situaci má změnit zákon

Organizace a jednotlivci sdružení v iniciativě proto vyzývají k urychlenému přijetí zákona o podpoře bydlení. Ten je připraven k projednání vládou. „Čekáme na něj už celá desetiletí,“ řekla ředitelka Platformy pro sociální bydlení Barbora Bírová.

„Mnoho dětí, které ve stavu bytové nouze vyrůstají, se bohužel do normálního bydlení nedostane ani v dospělosti. Věříme, že přijetí zákona může mnohým z nich dát naději na lepší život,“ uvedl pak Jan František Krupa z Armády spásy.

Návrh zákona předložený ministrem Ivanem Bartošem (Piráti) obsahuje například zřízení kontaktních míst při obecních a městských úřadech, která budou radit ohledně bydlení, zapisovat do evidence podpory v bydlení osoby v bytové nouzi a osoby ohrožené bytovou nouzí, zkoumat, zda byty, v nichž se má osobám v bytové nouzi poskytnout bydlení, splňují základní standardy či koordinovat a kontrolovat poskytování podpory lidem v bytové nouzi.

Také by měl nastavit systém příspěvků přiznávaných krajskými úřady, které budou motivovat poskytovatele ubytování k ubytování lidí v bytové nouzi. Například formou závazku uhradit pronajímateli škodu, kterou mu způsobí nájemce. Také by měl motivovat k poskytování podnájemního a obecního bydlení.

Velká část domácností si za dálkové teplo příští rok připlatí

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám