Hlavní obsah

Cizinec obviněný z vraždy muže v Brně je ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městský soud v Brně v úterý poslal do vazby sedmatřicetiletého cizince, kterého policie podezřívá z vraždy muže. Obviněný podle policie v Brně-Bystrci poblíž tramvajové zastávky pobodal dva lidi, jeden z nich později v nemocnici zemřel.

Pieta za zavražděného mužeVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Soud shledal podle mluvčí soudu Petry Láníčkové útěkové důvody vazby. „Proti uvedenému rozhodnutí zatím nebyla podána stížnost, jak obviněný, tak státní zástupce si ponechali lhůtu,“ uvedla Láníčková.

V Brně to vře po sobotním konfliktu při cestě na ohňostroj. Při potyčce několika lidí jeden muž napadl dvě osoby nožem. Ty musely být s bodnořeznými poraněními převezeny do nemocnice. Jeden napadený později v nemocnici zemřel. Útočníka na místě policisté zadrželi a byl obviněn z vraždy. Podle dostupných informací se mělo jednat o Ukrajince, obětí měl být Rom.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Incident se odehrál u zastávky Přístaviště v Brně

Policie už v neděli požádala svědky, aby jí sdělili informace k incidentu na linku 158. Požádala také o kamerové záznamy. „V dnešní době má každý mobilní telefon a víme, že lidé si všechno natáčejí. Takže je velmi pravděpodobné, že konflikt započatý už v tramvaji si někdo nahrál. Je ale otázkou, zda bude chtít s policisty spolupracovat vzhledem k emocím, které se kolem toho odehrávají,“ řekl zdroj Novinek obeznámený s případem.

Každý to líčí, jak se mu to hodí. Po smrti muže v Brně řeší policie výpovědi svědků

Krimi

Policie neuvádí státní příslušnost cizince, kterého z vraždy muže podezřívá. Podle informací médií a ze sociálních sítí šlo o Ukrajince, obětí byl Rom. Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková vyjádřila na Twitteru lítost nad úmrtím mladého člověka. Zároveň vyzvala Romy k zachování klidu a k tomu, aby nepaušalizovali s ohledem na národnost pachatele. „Vždyť proti paušalizaci sami dlouhodobě bojujeme,“ napsala. S bezpečnostní situací Romů v Brně se Fuková seznamuje a během několika dní se sejde se zástupci policie, nestátních organizací a místními Romy.

V souvislosti s úmrtím je na sobotní odpoledne do Brna svolána demonstrace. Podle serveru Romea.cz událost začali ke svým politickým cílům zneužívat extremisté. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v úterý v souvislosti s brněnským případem vyzval, aby se lidé pod vlivem emocí nenechali manipulovat těmi, kdo budou chtít odsouzeníhodný čin jednoho člověka využít k rozdmýchávání nesnášenlivosti vůči jakékoli skupině obyvatel. „Princip kolektivní viny je stejně zavrženíhodný jako násilí samo,“ dodal. Smrt muže podle něj policie vyšetřuje standardními postupy.

V Brně se strhla bitka kvůli sporům Romů a Ukrajinců

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám