Hlavní obsah

Fiala: Inflace 9,7 procenta není náš cíl, budeme ji dál krotit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Inflace 9,7 procenta není náš cíl, uvedl ve čtvrtek na tiskové konferenci ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS), i když její vývoj označil za dobrou zprávu. Příští rok se chce ale dostat ještě na mnohem nižší čísla. Slíbil, že inflaci vláda bude dál krotit. Ke snižování růstu cen podle Fialy kabinet přispěl třemi základními věcmi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na snímku premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Inflace 9,7 procenta není žádný náš cíl. Budeme pokračovat se stejnou intenzitou i nadále a budeme se ji snažit dál krotit. Chceme, aby se inflace dostala v příštím roce ještě na mnohem nižší čísla,“ zdůraznil ve čtvrtek Fiala na tiskové konferenci.

To, že meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v červnu zpomalil na 9,7 procenta z květnových 11,1 procenta, ale označil za „dobrou zprávu“.

Podle premiéra jeho kabinet ke snižování inflace přispěl třemi základními věcmi. Zmínil snížení cen energií, tlak na dodavatelské řetězce, aby snižovaly ceny, a vládní úspory spojené se snahou o uzdravení veřejných rozpočtů.

Inflace poprvé za rok a půl spadla pod deset procent

Ekonomika

„Postupovali jsme rozumně tím, že jsme šli po faktorech, které inflaci vytvářejí. Přišli jsme s úsporným tarifem včas,“ chválil se Fiala. „Odolali jsme tlaku populistů a různých expertů, kteří nám radili, ať snížíme DPH nebo ceny zastropujeme. Udělali jsme dobře, že jsme je neposlechli,“ pokračoval.

„Začali jsme šetřit na výdajové straně, šli jsme jako stát příkladem. Snížili jsme výdaje o 80 miliard. Připravili jsme úsporný rozpočet na letošní rok. Dáváme najevo, že se nesmíříme s tím, že budeme žít na dluh,“ uvedl premiér.

Analytici pokles meziroční inflace pod deset procent očekávali. „Zpomalení růstu cen bylo ovlivněno zejména vývojem v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle bydlení,“ poznamenal na tiskové konferenci místopředseda ČSÚ Jaroslav Sixta.

Ceny potravin zpomalily v červnu meziroční růst na 12 procent z květnových 14,5 procenta a ceny bydlení na 14,4 procenta z 16,1 procenta.

Nemůžu tu sedět celou dobu. Stanjuru při projednávání balíčku znechutily nekonečné poznámky

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám