Hlavní obsah

STAN navrhl dvě možné varianty koalice v Praze. V jedné chce primátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S návrhy na řešení zablokované situace kolem nového vedení pražského magistrátu přišlo v pondělí hnutí STAN. Koalici Spolu tvořené ODS, TOP 09 a lidovci navrhlo dva modely spolupráce s Piráty a Prahou sobě. V první by Spolu mělo pět radních a primátora, zatímco Aliance vytvořená Piráty a Prahou sobě čtyři a STAN 2. Druhý model počítá s křeslem primátora pro STAN, šesticí radních pro Spolu a čtyřmi pro Alianci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Volební lídr STAN v Praze Petr Hlaváček navrhl odblokování patové situace v Praze

Článek

Volby vyhrálo Spolu s 19 křesly v 65členném zastupitelstvu. ANO má 14 křesel, Piráti 13 a Praha sobě 11, STAN disponuje 5 zastupiteli a tři křesla má SPD.

STAN varoval před tím, aby Spolu přijalo víkendový návrh ANO na dočasnou podporu menšinové rady. Považoval by to za „selhání demokratických stran“ s rizikem vzniku „opoziční smlouvy“ mezi Spolu a ANO se skrytou podporou SPD.

„Stačí zdravý rozum a pár ústupků na všech stranách,“ uvedl pražský lídr STAN Petr Hlaváček.

Koaliční vyjednávání začala v Praze hned po volbách v neděli 2. října, kdy se odpoledne sešli Piráti, Praha Sobě a STAN a večer Spolu se STAN. Od té doby se několikrát setkali Piráti se Spolu, které jednalo také s ANO. Piráti a STAN několikrát žádali o přibrání Praha sobě k jednáním, což Spolu odmítá.

Naposledy Piráti a Praha sobě vyzvali zástupce Spolu k jednání nad schválením rozpočtu na příští rok, aby se předešlo rozpočtovému provizoriu.

STAN přijal nabídku Spolu na jednání o vzniku většinové koalice v Praze

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám