Hlavní obsah

Stála 35 tisíc, vysvětluje Babiš „odborářskou“ bundu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda hnutí ANO, bývalý premiér a pátý nejbohatší občan České republiky Andrej Babiš se ve čtvrtek vyjádřil ke kritice, kterou si vysloužil od několika uživatelů sociálních sítí za svou účast na odborářské demonstraci, kam se dostavil v bundě, jejíž cenovka daleko přesahuje finanční možnosti většiny protestujících. Vysvětlil, že nestála uváděných 130 tisíc korun, ale „jen“ 35 tisíc.

Foto: Facebook/Andrej Babiš

Andrej Babiš ve videu ze sociálních sítí vysvětluje, kolik stála jeho bunda

Článek

„Vážení přátelé, toto je nejslavnější bunda Prada České republiky,“ říká Babiš na videu, které natočil v Pařížské ulici v Praze a umístil na svůj facebookový profil.

„Pradu nosí ďábel a Babiš byl včera na demonstraci proti asociální vládě. A co ti antibabišovci na Twitteru napsali o demonstraci? Že údajně Babiš má bundu za 130 tisíc. No samozřejmě, že je to lež,“ prohlašuje na videu Babiš a ukazuje za sebe na butik luxusní módní značky, jehož ředitelka mu prý dohledala skutečnou cenu bundy.

„Zjistila, že moje paní mi tu bundu dala před pěti lety na Vánoce a stála tehdy 35 tisíc,“ odhaluje expremiér. „I dneska by stála jenom 47 (tisíc),“ dodává Babiš.

„Vy jste nejdůležitější.“ Miliardář Babiš opanoval demonstraci odborářů

Domácí

„Tak to jsou důležité věci takzvaného polistopadového kartelu a nové totality těch médií, která píšou stále jen o Babišovi,“ říká ještě šéf ANO.

Novinky se této „kauze“ nevěnovaly, dokud o ní Babiš nezačal hovořit sám. Stejně tak ji nezaznamenala většina ostatních médií věnujících se dennímu zpravodajství.

O bundu kritikům nešlo

Upozornění na to, že miliardář Babiš navštívil demonstraci odborů ve velice drahé zimní bundě, se objevilo na Twitteru v podobě koláže Babišovy fotografie z akce a otisku katalogu luxusní módní značky, na kterém byla podobná bunda s cenovkou 130 tisíc.

Kritikům však zjevně nešlo primárně o samotnou cenovku na bundě, ale hlavně o poukázání na absurditu skutečnosti, že Babiš s majetkem odhadovaným na 108 miliard korun na demonstraci přesvědčuje nespokojené zaměstnance, jak mu na nich záleží. V impériu Agrofert, které vybudoval a posléze kvůli zákonu uložil do svěřenského fondu, je přitom zaměstnancům nabízen nástupní plat jen pár stokorun nad minimální mzdou.

Do Babišova vyjádření si rýpnul někdejší ministr financí a poslanec Miroslav Kalousek. „Ta bunda nestála 100 tisíc. Stála 35 tisíc. Což je zásadní politické prohlášení lídra opozice k dnešní situaci,“ napsal.

Plat 230 000 korun

Sarkastické poznámky vyvolala na sítích i Babišova spoluřečnice, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, která jako europoslankyně pobírá z bruselské kasy základní měsíční plat v přepočtu zhruba 230 tisíc Kč hrubého.

Hlavním motivem demonstrace, jež se ve středu uskutečnila před sídlem vlády, byl protest proti zvýšení věku odchodu do důchodu z 65 na 68 let. Podle pořadatelů ze svazu Kovo dorazilo přes 2000 lidí, podle policie několik tisíc.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je paradoxní, že se protest týkal reformy, která se teprve dotváří. „Těžko tak říct, proti čemu se protestuje,“ uvedl. „V důchodové reformě s hranicí 68 let (pro odchod do důchodu) nepočítáme,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. V případě normy Euro 7, která byla druhým hlavním důvodem demonstrace, byl podle něj protest směřován proti něčemu, co vláda sama kritizuje.

Anketa

Kolik jste ochotni utratit za zimní bundu?
Maximálně 1000 korun
11 %
Maximálně 2000 korun
34,7 %
Maximálně 5000 korun
38,1 %
Maximálně 10 000 korun
7,4 %
I více než 10 000 korun
8,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24162 čtenářů.

Demonstrace s absurdními rysy, okomentoval Fiala družbu Babiše s odbory a komunisty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám