Hlavní obsah

Spotřeba léků na covid prudce stoupla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazně roste spotřeba antivirotik, která předepisují praktičtí lékaři rizikovým pacientům s covidem. Řekl to náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, podle kterého jde o důsledek vyšších počtů nakažených. Navzdory velké poptávce má být léků dostatek.

Foto: Veronika Neprašová, Novinky

Lék na covid Lagevrio se užívá v pětidenní kúře v tabletách.

Článek

„Ukazuje se, že je využití antivirotik mnohem větší, než se předpokládalo. Jsme někde kolem 4000 balení týdně, což je poměrně hodně,“ řekl Dvořáček.

Dosud předepsali lékaři přes 121 tisíc balení antivirotik proti covidu, z toho asi 20 tisíc jen za polovinu letošního rou.

„Nehrozí nedostupnost. Máme zajištěny dodávky obou druhů antivirotik v takové míře, aby je každý pacient, který je bude potřebovat, dostal,“ ujistil. Dostupné jsou léky lagevrio a paxlovid.

Zvýšená spotřeba je dána hlavně tím, že se covid šíří aktuálně nejvíc ze všech respiračních onemocnění, jak uvádí Státní zdravotní ústav. K tomu se začíná přidávat chřipka, dříve než se čekalo. V pondělí ohlásily laboratoře téměř 3,5 tisíce nově nakažených covidem. V nemocnicích je hospitalizováno přes 800 nakažených.

Covid je teď infekcí číslo jedna

Domácí

Léky jsou určené především pro ty, kteří se nemohou očkovat. Předepsat je mohou praktičtí lékaři jen vybraným pacientům, například s oslabenou imunitou, diabetem a dalšími chronickými nebo závažnými imunitními chorobami, kvůli kterým mají vyšší riziko vážného průběhu nemocni.

Náměstek proto apeloval, aby se lidé nechali spíše očkovat, protože to může těžkým průběhům předejít také. I proto, že může předepsání antivirotik bránit užívání jiných léků. Denně se očkují dva až čtyři tisíce zájemců, zejména seniorního věku.

Zatímco jedna dávka očkování vyjde zhruba na sto korunu, jedno balení tablet s antivirotiky, které pacient užívá doma, stojí kolem 20 tisíc. Vše je stále hrazeno z pojištění.

V roce 2021 zaplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna 987 milionů korun za léčiva na covid a loni 1,69 miliardy korun. Dalších 987 milionů korun loni zaplatil Svaz zdravotních pojišťoven, který zastřešuje dalších šest menších pojišťoven.

Klaus prodělal covid

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám