Hlavní obsah

Covid je teď infekcí číslo jedna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko je na prahu epidemie respiračních nemocí. Významně k tomu přispívá i šíření covidu, který se denně potvrdí u zhruba dvou tisíc lidí. Oproti předešlým rokům ho ale většina pacientů ustojí bez vážnějších komplikací, které by vyžadovaly hospitalizaci.

Foto: Veronika Neprašová, Novinky

Pozitivní antigenní test na covid-19

Článek

S ohledem na pokračující protest lékařů jde o pozitivum. Nápor pacientů by mohl nemocnice fungující v upraveném režimu výrazně zatížit.

„Nemocnost je mírně zvýšená, než je v tomto období běžné, respirační infekce se letos šíří trochu dříve,“ uvedl epidemiolog Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl. „Dominuje covid, ale neplní nemocnice. Stává se z něj jeden z řady respiračních virů,“ podotkl s tím, že se zatím o epidemii nejedná.

Česko se k ní ale blíží. Nemocnost akutních respiračních infekcí je 1457 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Epidemie nastává při překročení 1600 až 1700 nemocných.

Proti covidu se od září naočkovalo 300 000 lidí

Domácí

Ačkoliv se covid potvrdí u každého druhého, kdo má příznaky nemoci, v zatížení nemocnic se to neprojevuje. K pondělí bylo hospitalizováno s covidem zhruba 550 pacientů, z toho asi 40 leží na JIP. Podobně to vypadalo v nemocnicích koncem loňského roku a letos na jaře.

Nestyďte se za roušky!

Na nákazu se ale často přijde až v nemocnici. „Covidových pacientů máme relativně dost. Zrovna propouštíme jednoho komplikovaného pacienta, který měl covid v rámci běžných infektů. Měl zánět středního ucha, chirurgickou komplikaci a k tomu ještě covid,“ popsal primář dětského oddělení v Nemocnici Agel Ostrava-Vítkovice Jan Boženský s tím, že pacienty s vážným průběhem spíše nemají.

9980 lidí onemocnělo covidem minulý týden

Nejvíce nakažených je v Jihomoravském kraji. Výrazněji se covid šíří také na Vysočině, Karlovarsku, Zlínsku a Královéhradecku. Za minulý týden přibylo téměř 10 tisíc nově nakažených, více než třetina už covid dříve prodělala. Senioři tvoří zhruba třetinu a v nemocnicích skončí na lůžku nejčastěji.

Podle praktických lékařů má testování na covid smysl u seniorů nebo chroniků, kterým může včasná léčba zmírnit průběh. „U jinak zdravého člověka není až tak podstatné, jestli budu vědět, že mám takovou, či jinou diagnózu. Je to spíš o režimovém opatření, tedy jak by se měl chovat,“ potvrdil Kynčl.

Třeba nasadit si respirátor, pokud je člověk nemocný a jde k lékaři. „Řada lidí jako kdyby se za roušky styděla. Prosím vás, není to výraz zbytečné paniky, není to ostuda. Naopak to o vás říká, že jste ohleduplní ke svému okolí,“ zdůraznil.

I na očkování je podle něj stále vhodná doba. Ať už proti covidu, nebo proti chřipce a pneumokokům. Vakcinaci zajišťují praktičtí lékaři. Ve všední dny naočkují lékaři kolem tří až pěti tisíc lidí, hlavně starších 60 let. Od listopadu se nechalo přeočkovat přes 124 tisíc lidí.

Přes svátky zátěž?

Aktuálně se šíří také RS viry, parachřipka a běžné rhinoviry. Enormní počet dětí s komplikovaným průběhem onemocnění RS viry dostal loni nemocnice před Vánoci pod tlak. „V současné době není nárůst u malých dětí tak velký, očekáváme ale, že to v průběhu pár týdnů nastane,“ míní primář Boženský.

Přibývá dětí předškolního a mladšího školního věku, které mají hlavně streptokokové infekce. Boženský také mírní obavy z bakterie mycoplasmy, která může za vysoké počty pacientů v Číně. Každoročně se podle něj s bakterií setkávají i v Česku, nejde o novinku.

Další odkládání neakutních zákroků? Pacienty to zatíží, míní lékaři

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám