Hlavní obsah

Sportovci vyzývají k protestnímu klikování

Právo, Ludmila Žlábková

Dveře veškerých tělocvičen, posiloven, ale i bazénů se v pátek zavřely. Nikdo neví, na jak dlouho a jestli jejich provozovatelé budou mít sílu je ještě někdy otevřít. Finanční zdroje docházejí nebo už došly. Na podporu sportovišť vznikla iniciativa Klik za fair play. Podporují ji už tisíce amatérských sportovců a stovky sportovišť.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Lenka Rumianová ve své tělocvičně Wave gym v Hradci Králové

Článek

A stačí málo, udělat od pátku do neděle aspoň jeden klik. „Sama jsem si prošla nákazou covidem, proto ji rozhodně nezlehčuji. Ale současná situace je pro mě na hraně přežití. Do budoucna není žádný výhled. Pokud bude pokračovat tento stav v příštím roce, skončím. A nejen já,“ řekla Právu Lenka Rumianová, která v Hradci Králové třetím rokem provozuje vlastní tělocvičnu Wave gym.

Buď ji vcucnou, nebo si do ní nazvrací. Fitness centra kritizují komedii s rouškami

Domácí

Body and mind, tedy cvičení v harmonii těla a mysli, se věnuje už jedenáct let.

„Cvičení je prevence proti nemocem. A přispívá k psychické pohodě, která je nezbytná. Navíc nákaza na sportovištích není vědecky prokázaná v takové míře, aby to zásadně zvyšovalo index rizikovosti. Chceme fair play, tedy jasná pravidla nebo dostatečné kompenzace, minimálně ve výši nájmu a odpuštění zdravotního a sociálního pojištění. De facto bych sice neměla za co jíst a bydlet, ale nevznikal by dluh jako nyní,“ uvedla trenérka.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Lenka Rumianová ve své tělocvičně Wave gym v Hradci Králové

Svým protestem chtějí sportovci upozornit na skutečnost, že sportovní sektor čelí skutečné existenční hrozbě.

„Nerozlišujeme mezi fitness centry, pilates studii, jógovými centry, tenisovými halami, bazény nebo dalšími sportovišti. Chceme, aby všechna mohla zůstat přístupná a v duchu fair play bylo přistupováno rovně ke všem,“ píše se ve výzvě.

Na její podporu vznikla webová stránka, ale i instagramový účet, kam lidé až do neděle posílají fotografie a videa, na nichž klikují. Stačí jeden klik, maximum je sto.

Některá sportovní centra jsou otevřená. Provozovatelé prý nechápou, kdy mají zavřít

Domácí

Protestní klik přišel do Wave gym udělat i Michal Ondráček. „Sám jsem současnou situací poškozený. Provozuju e-shop se sportovními potřebami pro brankáře. Mám nakoupeno plno zásob. Když je nejdéle na jaře neprodám, tak přijde další sezona a já budu vyprodávat za nákupní cenu. Kdybych nebyl ještě zaměstnaný, nevím, co bych dělal,“ poznamenal Ondráček, který se domnívá, že pouhé zákazy nás nezachrání.

„Je třeba stanovit striktní pravidla. Je zřejmé, že ten problém tu bude s námi delší dobu. Musí se nastavit pravidla, ne pouze zakazovat,“ dodal sportovec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám