Hlavní obsah

Plaveckým bazénům hrozí zánik, otevřít pro pár lidí se jim nevyplatí

Novinky, ČTK, bož

Plavecké bazény a aquaparky jsou letos uzavřeny již 118 dní. Nový systém PES (protiepidemický systém) přitom počítá s tak přísnými podmínkami, že sektoru hrozí zánik. Podnikatelské svazy navrhly ministerstvu průmyslu a obchodu vznik dotačního programu COVID bazény, uvedla Česká unie cestovního ruchu (ČUCR).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

PES dovoluje bazénům otevřít od třetího stupně za stejných podmínek, jaké platí u ostatních hromadných akcí.

U vnitřních akcí a krytých bazénů bude ve třetím stupni umožněna kapacita 10 osob, ve druhém 50 osob a v prvním 100. Zejména u větších areálů pro stovky až tisíce návštěvníků nedává podle ČUCR otevření za takových podmínek ekonomický smysl.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová s Národní sportovní agenturou sice připravuje doplnění systému PES o speciální tabulku pro sport, její parametry však dosud nejsou známy. Stejně tak není jasné, zda nové parametry budou pro bazény příznivější.

PES nebude štěkat na sport. Bude se řídit jinou tabulkou

Domácí

Vládní opatření podle ČUCR zasáhla 1150 provozovatelů s více než 17 tisíci zaměstnanci s ročním obratem přesahujícím osm miliard korun. K prohloubení ztrát přispělo i oznámení o uzavření ze strany vlády na jaře i na podzim pouhý den předem, upozornil prezident ČUCR Viliam Sivek.

Služby, tedy i posilovny, tvoří 60 procent ekonomiky, opravili ekonomové prezidenta

Ekonomika

Bazény se podle unie přitom nepotýkají jen s výpadkem tržeb. Mnoho technologií musejí i v době uzavření udržovat v provozu za vysoké náklady. Podle odhadů ČUCR musely české bazény kvůli koronaviru a vládním restrikcím také vypustit minimálně 400 tisíc kubických metrů vody.

Aquapark má denní náklady 600 tisíc. Pokud má zavřít na delší dobu, potřebuje to vědět už teď

Ekonomika

Státní podpora je podle ČUCR pro bazény minimální. Provozovatelé mohli využít program na podporu zaměstnanosti Antivirus nebo požádat o příspěvek na komerční nájem.

ČUCR se Svazem léčebných lázní a Asociací bazénů a saun ČR navrhují vznik programu Covid bazény. Kompenzace by mohla být počítána například z loňských tržeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám