Hlavní obsah

ANO se obrátilo na Ústavní soud kvůli změně valorizace penzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí ANO podalo v pátek v souladu s předchozími proklamacemi k Ústavnímu soudu návrh na zrušení části vládní novely o zkrácení červnové valorizace penzí. Tu Sněmovna schválila ve stavu legislativní nouze. Průměrná penze se zvýší o 760 místo 1770 korun. Již ve čtvrtek se na ÚS ve stejné věci obrátila skupina senátorů, které zastupuje Michael Canov, uvedla mluvčí soudu Kamila Abbasi.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud.

Článek

Vláda ke změně mimořádné valorizace přistoupila kvůli nutným úsporám ve státním rozpočtu, kdy jen pro letošní rok uspoří 194 miliardy korun.

Hnutí ANO avizovalo, že se na Ústavní soud obrátí kvůli způsobu schvalování i kvůli údajné zpětné platnosti novely, neboť nárok na standardní valorizaci vznikl penzistům kvůli inflaci již koncem ledna.

Podání podle šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové podepsalo všech 71 poslanců hnutí a odborně na něm spolupracoval ústavní právník Jan Kudrna.

Česko krvácí na důchodech. Systém jede na rekordní dluh

Ekonomika

„Podali jsme na Ústavní soud příslušné podání na zrušení části zákona upravující mimořádnou valorizaci důchodů. Není to jen boj za zhruba tři miliony důchodců, ale vnímám to jako boj za základní principy právního státu. Vládní většina nemůže v žádné demokratické společnosti svévolně postupovat v rozporu s Ústavou a hojit si vlastní neschopnost na té nejzranitelnější skupině obyvatel,“ řekla v pátek šéfka poslanců ANO Alena Schillerová, která zákon označila za „hanebný“.

„Protiprávnost jednoznačně spatřujeme v nepřípustné retroaktivitě, tedy v jednorázové úpravě valorizačního mechanismu, ke kterému došlo až poté, co vznikl na vyplacení zákonný nárok, čímž bylo jednoznačně narušeno i legitimní očekávání a princip jistoty,“ dodala.

Pochybnosti ohledně ústavní konformnosti novely připustil i prezident Petr Pavel. Ten ji sice podepsal, ale uvedl, že by se na Ústavní soud obrátil sám, pokud by tak neučinil někdo jiný.

Schillerová: Věřím, že soud důchodcům peníze vrátí

Domácí

Reklama

Související články

Pavel podepsal spornou valorizaci důchodů

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek podepsal sporné omezení valorizace důchodů. Červnový růst penzí tak bude zhruba o polovinu nižší než podle běžných zákonných...

Výběr článků

Načítám