Hlavní obsah

Spolupráci s Vondrákem si dokážeme představit, zní z ODS

Spolupráci s poslancem Ivem Vondrákem (ANO) si dokážeme představit, řeklo Novinkám několik zástupců ODS. Moravskoslezský hejtman v úterý vystoupil z poslaneckého klubu ANO, členem hnutí ale zatím zůstává. Ve Sněmovně nyní bude působit jako nezařazený.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Poslanec Ivo Vondrák na schůzi Sněmovny v únoru 2023

Článek

„Pokud jde o spolupráci s panem Vondrákem ve Sněmovně, tak si ji určitě dokážu představit, protože každý hlas na straně koalice je dobrý. Není špatné mít na své straně místo 108 poslanců 109,“ řekl Novinkám ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Ten zároveň dodal, že si spolupráci dokáže představit s každým, s výjimkou členů extremistických stran.

Podobně mluvil i šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Dokážu si představit spolupráci úplně s každým. Spolupracuji i se současnou opozicí, a když ji někdo chce opustit a vydat se jinou cestou, tak s ním budu spolupracovat také,“ zdůraznil Novinkám.

ANO má o poslance míň. Vondrák práskl dveřmi

Domácí

S Vondrákem se chystá v nejbližších dnech sejít a promluvit si. „Budeme se bavit o tom, jakým způsobem je případně možné fungovat společně,“ řekl Benda. O tom, jak by mohla jejich spolupráce vypadat, prý ale zatím „nemá tušení“.

„My budeme samozřejmě rádi, když pro návrhy z dílny ODS nebo vládní koalice bude hlasovat co nejvíce poslanců a poslankyň,“ přidal se i místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

„Koneckonců vždycky se snažíme přesvědčit, byť marně, i opozici o výhodách našich návrhů,“ dodal na dotaz, zda si dokáže představit spolupráci s Vondrákem.

Hejtman Moravskoslezského kraje v rozhovoru pro Novinky uvedl, že by byl ochoten spolupracovat s ODS jako nezávislý kandidát. Zdůraznil, že byl voličem ODS a měl přátelské vztahy s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová ale v úterý oznámila, že Vondrák z klubu hnutí odešel po kritice ostatních poslanců. Ti na klubu řešili jeho veřejnou kritiku hnutí.

V lednových prezidentských volbách se navíc Vondrák postavil proti svému šéfovi Andreji Babišovi, když podpořil později zvoleného Petra Pavla.

Konec ANO a přestup do ODS?

Spekuluje se i o tom, zda Vondrák z hnutí ANO kompletně odejde a přestoupí třeba právě do ODS. To zatím ale odmítá. „Jsem dost starý na to, abych měnil stranickou příslušnost,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.

Otázka přestupu Vondráka do ODS je zatím předčasná i podle Bendy a Blažka.

„Pokud jde o nějakou stranickou spolupráci, tak to je otázka na místní sdružení v Ostravě, kam by zřejmě podal svou přihlášku. Je nezdvořilé a nesprávné, abych říkal do Ostravy, jestli ho mají vzít, nebo nemají. Sám bych v Brně nesnesl, aby mi říkal někdo z Prahy, jestli někoho máme vzít, nebo ne,“ uvedl Blažek.

Vondrák bude nyní ve Sněmovně působit jako nezařazený poslanec. Zároveň je také předsedou školského výboru. Klub ANO má po jeho rezignaci 71 poslanců, stále je ale v dolní komoře největší.

Vondrák: V ANO jste sluha, nebo nepřítel. To je základní členění

Domácí

Výběr článků

Načítám