Hlavní obsah

Spolu v Praze vyloučilo z klubu odbojnou Marvanovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražský zastupitelský klub koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) se rozhodl vyloučit ze svých řad pražskou zastupitelku a senátorku Hanu Kordovou Marvanovou (za Spolu). Důvodem jsou její hlasování, ve kterých na post primátora nepodpořila lídra kandidátky Spolu Bohuslava Svobodu (ODS).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hana Kordová Marvanová (zvolená za Spolu) a Jan Wolf (KDU-ČSL)

Článek

„(Marvanová) tím jasně vyjádřila nejenom svou neloajalitu ke klubu, ale také nepodporu vzniku koalice na vládním půdorysu. Nedůvěra, kterou vyvolalo toto její jednání, je pro členy klubu těžko překonatelná, a proto klub Spolu pro Prahu přijal rozhodnutí o jejím vyloučení,“ informovala v tiskové zprávě zaslané Novinkám regionální manažerka Spolu Lenka Motlová.

Spolu Marvanové konkrétně hlavně vytýká, že nyní již primátora Svobodu osobně opakovaně ujišťovala, že pro něj bude hlasovat, a stejné stanovisko prý deklarovala i představitelům a členům klubu Spolu pro Prahu.

Praha má pět měsíců po volbách nové vedení

Domácí

„Přesto však v průběhu jednání od tohoto svého slibu neodůvodněně odstoupila a odmítla se účastnit jeho volby. To vnímají členové klubu jako zásadní porušení principů loajality ke svému lídrovi a všem zbývajícím členům klubu Spolu pro Prahu,“ uvádí.

„Její náhlé, nepředvídatelné a nekolegiální jednání zásadním způsobem poškodilo dobré jméno koalice SPOLU pro Prahu a její představitele,“ dodávají.

Benda: U mě skončila

Marvanová pro Svobodu jako primátora nehlasovala hned dvakrát. Jednou v prosinci, kdy volba nebyla úspěšná, a podruhé ve čtvrtek, kdy se i bez jejího hlasu stal primátorem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hana Kordová Marvanová na jednání pražského zastupitelstva

Její počínání zvedlo ze židle šéfa pražské ODS Marka Bendu, který ve čtvrtek v České televizi uvedl, že Marvanové jméno nechce téměř vyslovovat. „Za mě je strašidelným zklamáním, u mě skončila,“ podotkl Benda s tím, že mu hlavně vadí, že ujišťovala, že bude Svobodu volit, nikoli samotný fakt, že ho nevolila.

Marvanová na něj na Twitteru reagovala s tím, že dobře věděl už několik dnů předem, že opoziční smlouvu Spolu a ANO nepodpoří. „Den před prosincovým zastupitelstvem mi řekl, že musím složit mandát. Teď říká, že jiný názor respektuje. To je ale lež,“ napsala.

Nynější reakci Marvanové Novinky shánějí.

Svoboda bude po zvolení primátorem Prahy řadovým poslancem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám