Hlavní obsah

Praha má pět měsíců po volbách nové vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Primátorem hlavního města byl podle očekávání ve čtvrtek zvolen Bohuslav Svoboda (ODS), který vede volební koalici Spolu tvořenou ODS, TOP 09 a lidovci. Dalšími členy magistrátní koalice jsou Piráti a hnutí STAN. Svobodu podpořilo 50 z 65 zastupitelů. Odpoledne bylo zvoleno pět náměstků primátora a pět radních.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Svobodově zvolení předcházely měsíce povolebních debat a vyjednávání, které nakonec umožnily vznik koalice na půdorysu vládní koalice. Ta má v 65členném zastupitelstvu 36 hlasů.

„Plánovali jsme koalici na vládním půdorysu, dalo to hodně práce, vyjednávání bylo náročné, ale konec dobrý, všechno dobré. Konec vyjednávání a volba primátora je začátek dalšího díla a tvrdé práce, je to začátek změn, které v mém chápání měly být změnami pozitivními. Slibuji vám, že já i celá koalice se okamžitě dáme do práce,“ řekl po převzetí primátorského řetězu Svoboda.

Svoboda po zvolení poděkoval a připomněl, že Praha potřebuje funkční vedení. Od kooperace s vládou si Svoboda slibuje zrychlení rozvoje města.

Složení rady hlavního města Prahy
Bohuslav Svoboda (ODS)primátor
Náměstci
Zděněk Hřib (Piráti)1. náměstek primátora, doprava
Alexandra Udženija (ODS)sociální oblast, zdravotnictví a bydlení
Jiří Pospíšil (TOP 09)kultura, cestovní ruch a památková péče
Petr Hlaváček (STAN)územní plánování
Členové rady
Zdeněk Kovářík (ODS)finance a rozpočet
Adam Zábranský (Piráti)majetek, legislativa, transparentnost
Jana Komrsková (Piráti)životní prostředí
Daniel Mazur (Piráti)věda, výzkum, Smart city, ICT
Antonín Klecanda (STAN)školství a sport
Michal Hroza (TOP 09)infrastruktura

Svoboda: Nebudou to zmařené roky

Svoboda hovořil mimo jiné o udržení bezpečnosti ve městě či energetické soběstačnosti. Přihlásil se rovněž k projektu stavby Vltavské filharmonie, která by měla vyrůst v lokalitě Bubny.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bohuslav Svoboda (vlevo) přijímá gratulaci ke zvolení od Zdeňka Hřiba

„Jsem člověk, který se v Praze narodil, prožil jsem v ní celý svůj život a troufám si říct, že vím, co my Pražené potřebujeme. Nikdo ovšem nezvládne řídit víc než milionové město sám, ale doufám, že budu moci říct, že za mnou stojí zkušený tým. Platí, co jsme nabízeli před volbami, že spolu změníme Prahu k lepšímu,“ míní nový primátor.

„Ten tým, který budete volit, je dobrý a je garancí toho, že ty čtyři roky nebudou zmařené,“ uvedl primátor k nadcházející volbě členů rady.

Nacher: Jediným pojítkem je snaha okopírovat vládu

V debatě, která hlasování předcházela, opoziční strany poukazovaly jednak na Svobodův věk, tak i na skutečnost, že se nehodlá vzdát dalších funkcí plynoucích z jeho mandátu poslance a profese lékaře. Zmiňovány byly rovněž programové rozdíly mezi Piráty a zejména ODS.

Primátor Prahy, poslanec i šéf výboru. Všechno Svoboda nemůže zvládnout, míní poslanci

Domácí

„Od začátku říkám, že koalice by měly vznikat na základě obsahu, podobného směřování nebo vizí. Měla by tam být nějaká minimální personální důvěra. V této koalici tomu tak není, proto to také trvalo pět měsíců. Za nás jediným pojítkem je to, že kopíruje koalici někde jinde, v tomto případě na úrovni vlády,“ řekl na zastupitelstvu šéf zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher.

„Jestli z toho bude výhoda, pokud jde o legislativní činnost a prosazení zákonů, které pomohou Praze, tak tomu zatleskám. Obávám se ale, že pražská témata mimopražské poslance nezajímají,“ dodal.

Pozastavil se nad tím, že koalice Spolu před volbami prezentovala téma dopravy jako svou prioritu, ale oblast nyní předala koaličním Pirátům.

Současně řekl, že ANO bude „razantní, ale konstruktivní“ opozicí, a kvitoval změnu politické kultury a instalování zástupců opozice do role předsedů magistrátních výborů.

Svoboda bude po zvolení primátorem Prahy řadovým poslancem

Domácí

Šestidenní primátor, vypočetla Praha Sobě

Končící ekonomický náměstek Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), který nyní míří do opozice, zastupitelům na velkoplošné obrazovce v sále promítl jím a kolegy připravený návrh Svobodova kalendáře. Snažil se tím ukázat, že Svoboda nebude mít na řízení metropole dostatek času.

„S kolegy jsme panu primátorovi předpřipravili on-line kalendář. Je to zcela konkrétní návrh kalendáře na únor, kde vycházíme z pevných dat, která jsme mu do kalendáře zanesli. Je tu poslanecký klub, Sněmovna, ordinace, jednání rady… Zbývá šest dní na řízení Prahy. Ti, kteří budou hlasovat, tak přijímají fakt, že budeme mít šestidenního primátora v čele Prahy. Zdali je to dost, to si musí každý rozhodnout sám,“ vypočetl Vyhnánek.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Kalendář primátora Bohuslava Svobody (ODS) připravený Prahou Sobě

„K tomu všemu si pak primátor vzal těžké břímě, jedno je slib dostavby okruhu a změn celé řady zákonů, což se posledních třicet let neřešilo. Já jsem tu býval každý všední den od rána do večera, zpětně si to možná trochu vyčítám, že jsem netrávil víc času s dětmi. Vůbec si neumím představit, že bych svou funkci, která nebyla tak rozsáhlá, řešil v nějakém zkráceném úvazku. Zcela upřímně panu docentovi tedy přeju pevné zdraví a mnoho sil,“ uzavřel Vyhnánek.

Svoboda, Udženija, Pospíšil, Hřib… V radě Prahy usednou známé tváře

Domácí

Marvanová: Nehlasovala jsem, nechci se do koalice vnutit

Jako jediná ze všech 65 zastupitelů nehlasovala pro zvolení Svobody primátorem Hana Kordová Marvanová (za Spolu). Ta v prosinci odmítla podpořit Svobodu, když mohl být zvolen primátorem hlasy ANO.

„Byla jsem připravena jako členka klubu Spolu podpořit svým hlasem, když jsem se ale dozvěděla, že Spolu si nepřeje, abych tu koalici podpořila, tak jsem se nechtěla proti vůli Spolu, byť to považuji za absurdní, vnutit jako součást koalice. Proto jsem nehlasovala, totéž udělám i při volbě rady,“ vysvětlila novinářům Marvanová svůj krok.

Současně však nevyloučila, že v budoucnu bude hlasovat ve shodě s koalicí. „Jsem zvolena za program, který je de facto podobný tomu koaličnímu, takže budou-li předkládány rozumné návrhy, které ten program budou naplňovat, tak pro ně hlasovat budu,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám