Hlavní obsah

Spolu v Praze ustoupilo Pirátům, vzdalo se většiny v radě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Téměř čtyři měsíce od komunálních voleb nemá Praha stále nové vedení. O složení koalice se snaží uskupení Spolu s Piráty a STAN, domluvit se však zatím nedokázali. Spolu v pondělí zaslalo Pirátům a hnutí STAN novou nabídku na složení Rady, v níž jim nabídlo většinu, celkem šest křesel z jedenácti, a fakticky ustoupilo.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bohuslav Svoboda (ODS) a primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

Článek

Dříve Spolu požadovalo šest křesel pro sebe. Pirátům by podle nynějšího návrhu měly připadnout čtyři resorty, STAN dva a Spolu by včetně primátora měla pět křesel v Radě.

„Abychom podpořili vznik koalice na vládním půdorysu, vzdali jsme se většiny v radě, pozice investičního náměstka a našim koaličním partnerům jsme nabídli gesce, které jsme sami chtěli vykonávat. Chceme jít totiž do vedení magistrátu ne proto, že usilujeme o funkce, ale proto, aby vedení města začalo konečně fungovat a nadále nevládla rada bez mandátu voličů,“ komentoval nabídku kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS).

Komunální volby v Praze vyhrála koalice Spolu složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, druhé na pásce skončilo hnutí ANO následované Piráty a čtvrtou Prahou sobě. Spolu vedené lídrem Bohuslavem Svobodou ihned po volbách uvedlo, že bude usilovat o vytvoření koalice na bázi vládního půdorysu, tedy s hnutím STAN a Piráty.

Benda: S pražskými Piráty se dá jednat. Než dorazí Hřib

Domácí

Od voleb ze strany Spolu směrem k Pirátům zamířilo již několik návrhů, k dohodě to ovšem nevedlo. Stejně tomu bylo i od Pirátů v čele s končícím primátorem Zdeňkem Hřibem, kteří po volbách uzavřeli tzv. Alianci stability se čtvrtou Prahou sobě. Spolu jejich návrhy taktéž odmítlo, protože ve vedení města nechce s hnutím Jana Čižinského sedět.

Nová nabídka podle tiskové zprávy vzešla z jednání mezi oběma stranami v posledních dnech a je z ní patrné, že platí jen pro Piráty, nikoliv pro Alianci. Spolu by podle návrhu mělo v jedenáctičlenné Radě pět křesel včetně funkce primátora, zbylých šest by si pak měli rozdělit Piráti a Starostové v poměru 4:2.

Posun správným směrem, míní Hřib

„Oceňujeme zaslanou nabídku Spolu, která čtvrtý měsíc od voleb konečně představuje posun správným směrem. Nicméně bude nutná podrobná diskuze nad detaily návrhu,“ reagoval primátor Zdeněk Hřib.

Vyjednávací týmy by se měly potkat a prodiskutovat návrh v úterý odpoledne v Poslanecké sněmovně. Hřib tam chce řešit například novou funkci radního pro městské služby a infrastrukturu.

„Nám není úplně jasné, jestli se nejedná o nějakou variaci na původně navrhovaného investičního gubernátora, kterého Piráti i STAN jednoznačně odmítli už v prosinci. Nabídka také nezohledňuje fakt, že Piráti jsou stále součástí Aliance stability. O tom všem se budeme se Spolu bavit na zítřejším jednání,“ doplnil.

Pražským Starostům se nabídka líbí. „Je to něco, o čem od začátku hovoříme, takže nám to konvenuje. Zdá se nám to nejspravedlivější a početně to nejlépe odpovídá výsledku voleb. Myslíme si, že takhle je to správně,“ řekl Novinkám vyjednavač a poslanec STAN Jan Lacina.

Pirátům v minulosti vadila například kumulace funkcí u Bohuslava Svobody, který má být primátorem, ale hodlá zůstat také poslancem, či přítomnost trestně stíhaných lidí v Radě, čímž mířili primárně na lidovce Jana Wolfa. S ním se však podle dřívějšího vyjádření Spolu ve vedení města nepočítá.

Foto: Spolu

Nabízené rozložení mandátů

Poměrně významným „trnem v oku“ Pirátům byla nová pozice náměstka pro investice, která podle Pirátů vedla k vykleštění pravomocí jiných radních. Od zřízení této pozice Spolu ustoupilo.

Spolu by kromě primátora rádo obsadilo kromě postu primátora také posty radního pro finance či radního pro bydlení, sociální věci a zdravotnictví, gesci infrastruktury a městských služeb a neposlední řadě také mu koalici měla připadnout sekce kultury, cestovního ruchu, památkové péče.

Pirátům by měly připadnou resorty dopravy, majetku, životního prostředí a legislativy. Hnutí STAN by mělo ve vedení města zástupce v oblastech územního rozvoje a školství a sportu.

Pekarová Adamová: Babišovy sliby o míru může brát vážně jen ten, kdo už viděl halu pro Sáblíkovou

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám