Hlavní obsah

SPOLU rýsuje dohodu k eurovolbám, zřejmě půjde dohromady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ODS, TOP 09 a KDU-ČSL zřejmě půjdou do evropských voleb pod společnou značkou SPOLU, stejně jako v případě sněmovních voleb před dvěma lety nebo komunálních v Praze před rokem. Právu to potvrdil člen vyjednávacího týmu, který si nepřál být jmenován.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci koalice SPOLU. Zleva Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka

Článek

Ostatní informaci nechtěli potvrdit. „Probíhají intenzivní jednání. Vypadá to, že je vše na dobré cestě,“ připustil lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Závěry by měly špičky vládních stran oznámit podle něj zřejmě příští týden.

Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra, který patří spíš do tábora odpůrců společného postupu, byl zdrženlivější. „Žádná dohoda podepsaná není. Nic takového není. Bude-li dohoda, tak se něco oznámí,“ odmítl cokoliv prozradit. Připustil však, že jednání se blíží svému závěru. „Je zájem, aby to nebylo nekonečné utrpení,“ dodal.

Původně se měly strany rozhodnout do konce září. Nyní premiér Petr Fiala (ODS) hovoří o konci října. „Až budeme mít úplně jasno, sdělíme to veřejnosti,“ řekl Fiala v pátek novinářům.

Když se ODS na eurovolby trhne, ve hře je i samostatná koalice lidovců a TOP 09

Domácí

Ladit se má podle informací Práva zejména podoba společné kandidátní listiny.

Lidovce má vést jako jednička právě Zdechovský, ODS vsadí na Vondru. Ten společně s europoslankyní Veronikou Vrecionovou nebyli zastánci společné kandidátky kvůli odlišným názorům na evropskou politiku.

Strany také patří do různých frakcí. Lidovci a TOP 09 patří do Evropské lidové strany, ODS se řadí k Evropským konzervativcům a reformistům.

Evropské volby se konají v červnu příštího roku. Státy EU volí celkem 720 křesel, Česko 21 z nich.

Eurokampaň vládních stran bude skromná

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám