Hlavní obsah

SPOLU a Piráti se v Praze zatím nedohodli, objevil se zásadní problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zástupci pražských Pirátů a koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se na pondělní schůzce o možné koalici na pražském magistrátu neshodli. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) je pro Piráty zásadní podmínka, že nebudou v radě s trestně stíhanými lidmi. Bohuslav Svoboda (ODS) k tomu uvedl, že SPOLU chce jednat otevřeně a bez podmínek. Strany se znovu sejdou příští týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lídr kandidátky SPOLU v hlavním městě Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

„Zasekli jsme se na jedné jediné věci, která není nová. V povolební strategii Pirátů je jasně uvedeno, že pirátští radní nemohou zasednout s jinými trestně stíhanými politiky,“ uvedl po jednání končící pražský primátor Hřib.

Zástupcům koalice to podle jeho slov přišlo „jako zásadní problém“. „Domluvili jsme se, že se uvidíme znovu v pondělí,“ doplnil.

Šmarda: Výsledek ČSSD v Praze je zklamáním. Koalice byla šitá narychlo

Komunální volby

Současně pak Hřib uvedl, že o konkrétních jménech se řeč nevedla, debata podle něj byla principiální. Na čtvrtém místě kandidátky SPOLU ve volbách uspěl nicméně Jan Wolf (KDU-ČSL), kterého policie obvinila kvůli sportovním dotacím na magistrátu.

Svoboda: Chceme funkční radu

Svoboda k tomu uvedl, že SPOLU chce jednat otevřeně a bez podmínek. „Druhá strana si stanovila řadu podmínek, které jsou složité. Pirátská strana by měla uvažovat o tom, zda tyto podmínky mají reálné řešení,“ uvedl k tomu kandidát na primátora za koalici SPOLU Svoboda.

„Chceme dospět k tomu, abychom měli funkční radu a funkční zastupitelstvo,“ doplnil.

Už v neděli se pak sešli zástupci koalice SPOLU s hnutím STAN. Člen vyjednávacího týmu za SPOLU Zdeněk Zajíček (ODS) a lídr kandidátky STAN Petr Hlaváček k tomu ČTK řekli, že jsou si uskupení programově blízko.

Rakušan: Nebyl to vládní propadák

Komunální volby

„Tak, jak jsme avizovali, sešli jsme se s našimi nejbližšími partnery a setkali se se zástupci STAN. Jednání bylo vstřícné a věcné a konstatovali jsme, že jsme si programově blízko. Slíbili jsme si, že v jednáních budeme nadále pokračovat,“ řekl Zajíček.

V pátečních a sobotních volbách na pražský magistrát vyhrála koalice SPOLU, druhé bylo hnutí ANO, třetí Piráti. Do zastupitelstva se dostala také Praha Sobě, hnutí STAN a koalice tvořená SPD, Trikolorou, hnutí PES a nezávislými kandidáty.

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Reklama

Výběr článků

Načítám