Hlavní obsah

Špidlova vláda se zřejmě v Kolodějích rozloučí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kabinet odstupujícího premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) se zřejmě naposledy sejde ve středu na zámku v Kolodějích. Na programu má pouze několik bodů většinou informativního charakteru.

Foto: Dana Podhajská
Článek

Vláda soc. dem, lidovců a unionistů již v posledních týdnech neudělala žádná zásadní rozhodnutí. Na poslední schůzi se věnovala především rozpočtu na příští rok, přesné rozdělení financí však ponechala na nástupcích.

Možná pondělní nominace Grosse

Středeční zasedání bude poslední hlavně kvůli tomu, že možná už v pondělí prezident Václav Klaus jmenuje novým premiérem úřadujícího předsedu ČSSD Stanislava Grosse.

"Pak bude zasedání opravdu poslední," řekl Luboš Šikula z tiskového odboru Úřadu vlády. Obvykle se při takové příležitosti ministři fotografují, tentokrát už ale společný snímek mají. Společnou fotografii si pořídili hned po Špidlově odstoupení koncem června na zahradě Strakovy akademie.

Je možné, že úřadujícího předsedu sociální demokracie Grosse jmenuje Klaus premiérem počátkem týdne. K tomu, aby jej Klaus pověřil sestavením nového kabinetu, má s sebou na Hrad přinést doklady o podpoře většiny Poslanecké sněmovny. Právě těsná sto jedničková většina vedla k pádu Špidlova kabinetu.

Levicově orientovaným sociálním demokratům se totiž zdálo, že Špidla při prosazování reformy veřejných financí opouští program své strany a podléhá liberálnějším koaličním partnerům. Po prohraných volbách do Evropského parlamentu mu Ústřední výkonný výbor ČSSD nakonec nedal důvěru pro další koaliční spolupráci s KDU-ČSL a US-DEU. Část sociální demokracie se netajila záměrem vytvořit menšinovou vládu s podporou komunistů.

Opět těsná podpora

Gross však myšlenku další spolupráce s lidovci a unionisty neopustil a chce koalici s těsnou podporou Sněmovny dát znovu dohromady. Získal k tomu podpisy všech poslanců své strany. Spolu s podpisy zákonodárců KDU-ČSL a US-DEU je v pondělí donese na Hrad.

Pomohla mu i skutečnost, že Unie svobody překonala krizi, při které opustili její klub poslanci Tomáš Vrbík a Marian Bielesz. Za Vrbíka získali unionisté bývalého poslance ODS Petra Kotta. Bielesz se rozhodl Poslaneckou sněmovnu opustit a vystřídá ho koalici nakloněný Zdeněk Kořistka.

Dohodu o vládní spolupráci chtějí koaliční strany podepsat 1. srpna, o důvěru by nová vláda mohla požádat v polovině příštího měsíce.

Počet ministrů Špidlovy v novém kabinetu závisí na rozhodnutí předsedy lidovců Miroslava Kalouska vstoupit do vlády. Od tohoto momentu se odvine rošáda ministerských křesel. Lidovci i unionisté by chtěli svá ministerstva uhájit, sociální demokraté mají ale zájem o ta z nich, která přerozdělují peníze plynoucí z Evropské unie. Jde tedy o dopravu, místní rozvoj a životní prostředí.

Reklama

Související články

Soc. dem. má posílit o jednoho ministra

Ačkoli koaliční lídři zachovávají navenek hluboké mlčení o personálním složení budoucí vlády, její podoba se již začíná rýsovat. Neoficiální nabídku...

Výběr článků

Načítám