Hlavní obsah

Soc. dem. má posílit o jednoho ministra

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli koaliční lídři zachovávají navenek hluboké mlčení o personálním složení budoucí vlády, její podoba se již začíná rýsovat. Neoficiální nabídku z dosavadních nečlenů vlády již dostali někdejší ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš, šéf CzechInvestu Martin Jahn, pražský zastupitel Jiří Paroubek, velvyslanec ČR při EU a někdejší náměstek ministra zahraničí Jan Kohout.

Foto: archiv Stanislav Kubiš
Článek

Kdyby Kohout vstoupil do vlády, mohl by uvolnit místo v Bruselu Pavlu Teličkovi, pokud ten by byl vystřídán Vladimírem Špidlou.

Informované zdroje Právu řekly, že vzhledem k nabídce soc. dem., podle níž by měla mít nejsilnější strana 12 křesel místo dnešních 11, lidovci 4 a unionisté 2 (dosud mají po třech), by byl za blíže neurčených podmínek ochoten vstoupit do vlády také šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek, a to na post místopředsedy vlády. Účast ve vládě dosud odmítal a opakoval, že by tak učinil pouze v případě, že by lidovci dostali čtvrté křeslo.

Ze současných ministrů za soc. dem. mají do nové vlády přejít Bohuslav Sobotka, Petra Buzková, Pavel Dostál, Zdeněk Škromach, Milan Urban. Někteří z nich ale pravděpodobně vymění svůj dosavadní resort za jiný.

Z vlády téměř určitě vypadne šéf zdravotnictví Jozef Kubinyi, a osud je nejistý u ministra zemědělství Jaroslava Palase a šéfa obrany, nestraníka za soc. dem. Miroslava Kostelky.

Jisté nyní je, že mezi ministry nezasedne šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek, který sice nabídku rovněž dostal, ale vzhledem k tomu, že nově převezme funkci předsedy klíčové dozorčí rady v automobilce, přestup odmítl.

Otazníky nadále visí nad účastí šéfa poslanců soc. dem. Petra Ibla a předsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Bude záležet i na rozdělení resortů mezi koaliční partnery.

KDU: nemusíme být v každé vládě

Lidovci připouštějí, že pokud bude chtít šéf ČSSD Stanislav Gross vzít jejich ministrům resort dopravy, životního prostředí nebo zahraničí a nedostanou za to odpovídající náhradu, šéf soc. dem. většinu ve Sněmovně nedostane.

"Existuje mýtus, že lidovci musí být v každé vládě. Pokud nebudou mít soc. dem. rozum, máme ideální příležitost prokázat, že ten mýtus je nepravdivý a že lidovci v každé vládě být nemusí," řekl včera Právu Kalousek na otázku, jak se jeho strana zachová, když své současné resorty neudrží.

Podle dobře informovaných zdrojů chce Gross v každém případě pod křídla soc. dem. stáhnout buď dopravu, nebo životní prostředí. Důvod je jednoduchý: oběma resorty protéká mnoho miliard korun. Stejnou taktiku chce Gross uplatnit šéf soc. dem. v případě ministerstva pro místní rozvoj, které dosud řídí unionista Pavel Němec.

Neoficiální informace z KDU-ČSL hovoří o tom, že lidovci by byli ochotni vyměnit jedno ze svých křesel pouze za finance, místní rozvoj, nebo jiné klíčové ministerstvo. Takový resort ale zase nechtějí pustit soc. dem.

Buzková možná za Mareše

I když se dosud hovořilo jako o nezpochybnitelném ministrovi financí o Sobotkovi, podle informací Práva by Gross rád měl na tomto postu schopného ekonoma, kterého ale dosud nenašel. Pokud by se tak stalo, mohl by Sobotka usednout v čele dopravy nebo místního rozvoje. Sobotka se sice na financích již otrkal, ale původně je právník.

Některé z hospodářských ministerstev by mohl obsadit ekonom, náměstek pražského primátora Paroubek.

Své křeslo šéfa kultury zřejmě uhájí Dostál, který má autoritu u umělců a prokázal, že dokáže ukočírovat majetkové požadavky církví. Naproti tomu Petra Buzková by mohla vyměnit školství za agendu dosavadního vicepremiéra Petra Mareše (US-DEU), kterou je věda, výzkum a lidská práva. Její současný resort by mohl obsadit federální exposlanec, soc. dem. Ivan Fišera.

Škromach pustí Senát?

V případě Škromacha Gross údajně požaduje, aby stejně jako každý jiný člen vlády pracoval na plný úvazek. Šéf soc. dem. tím prý naráží na skutečnost, že Škromach chce kandidovat do Senátu a volební kampaň by ho mohla vyřadit z práce.

Škromach je podle informací Práva ochoten převzít jiný resort a ministerstvo práce a sociálních věcí pustit lidovcům. Ti ale o to neprojevili zájem.

Otazník visí nad Iblem, o němž se spekuluje v souvislosti s vnitrem. Gross se údajně v tomto případě ještě nerozhodl, neboť při obsazování postů chce na žebříček kvality stavět i nezpochybnitelný image nové vlády, přičemž právě Ibla někteří politici kritizují kvůli jeho minulosti.

Horký brambor zdravotnictví

Starosti dělá Grossovi údajně ministerstvo zdravotnictví, které někteří soc. dem. nazývají "neprodejným zbožím". Škromach k tomu ale včera řekl: "Fakt je, že některé věci by si klidně mohli zkusit chlapci z koalice."

Žádná z koaličních stran přitom o tento resort o něj příliš nestojí. Spekulace o možné účasti senátorky Heleny Rögnerové (US-DEU) se nepotvrzují.

Gross sice preferuje v čele manažera, ale v případě Rögnerové se podle nepotvrzených informací nechce riskovat vyhlášení války ze strany šéfa Lékařské komory Davida Ratha, který měl s Rögnerovou spor v motolské nemocnici. Pustit křeslo ministra zdravotnictví údajně nechce Gross ani současnému šéfovi Motola Miloslavu Ludvíkovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám