Hlavní obsah

Koalice se na programu neshodla, křesla si rozdělí později

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU chce podepsat dohodu o další vládní spolupráci 1. srpna. Zatím se úplně neshodla na tezích programu restaurované vlády. Úřadující šéf sociálních demokratů Stanislav Gross novinářům řekl, že společný program připravovaný místopředsedy stran koalice je třeba ještě zkrátit.

Foto: Josef Zajíc

Přehlídka amatérských souboru OSTRAVSKÉ BUCHARY.Ostrava 26.3.2016- Vítězná inscenace: Divadlo Devítka: Opona nahoru.

Článek

Práci místopředsedů stran koalice na společném programu označil Gross za uspokojivou. Uvedl, že žádný z bodů, o kterých se jedná, by neměl způsobit rozkol koalice.

Koaliční dohoda má vytyčit pouze základní směry, vládní prohlášení bude konkrétnější, míní. Rozpory mezi jednotlivými stranami podle něj spočívají v tom, jaký důraz kladou na priority.

Na Hrad v pondělí

Úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross se sejde s prezidentem Václavem Klausem v pondělí dopoledne. Novinářům řekl, že ale neočekává, že ho prezident jmenuje premiérem. Schůzka má mít "pracovní" charakter.

Prezident Klaus však možnost, že by Grosse již počátkem týdne jmenoval premiérem, nevylučuje. "Záleží na tom, s čím pan Gross přijde. Buď to zadání je splněno, nebo není splněno," řekl ČTK mluvčí Hradu Petr Hájek. Dodal, že pondělní schůzka "se přepokládá", ještě ale není přesně dohodnuto, kdy se uskuteční.

Podpisová akce končí

Podpora nové koaliční vlády již má konkrétní podobu. Po klubu US-DEU, jehož deset členů podepsalo v minulých dnech text podporující vznik koaličního kabinetu, se podařilo shromáždit všech 70 podpisů klubu ČSSD. Prohlášení podepsali i všichni lidovečtí poslanci kromě čtyř, kteří momentálně nejsou v Praze, slíbili ale, že po víkendu podpisy doplní. Tím by byla splněna jedna z podmínek, kterou si vyjednavači stanovili.

Podle Grosse začnou předsednictva stran jednat o resortech a personálním obsazením ministerstev až po pondělním setkání s prezidentem. Lídři koalice se znovu sejdou v úterý.

Na dnešním jednání předsednictev stran koalice se podle Grosse nemluvilo o rozdělení resortů. Schůzka trvala hodinu a půl, tedy méně než předcházející setkání, a šéfové koalice na ní probrali i nominaci odcházejícího premiéra Vladimíra Špidly do funkce eurokomisaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám