Hlavní obsah

SPD odmítla výcvik ukrajinských vojáků v Česku, přijetí eura i růst daní

Opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) se na sobotní programové konferenci v Praze postavilo proti pobytu ukrajinských vojáků v ČR kvůli výcviku. Je také proti zvyšování daní či zavedení eura v ČR, řekl novinářům předseda SPD Tomio Okamura. Hnutí odstartovalo práci na programu pro nejbližší volby do Evropského parlamentu, krajských zastupitelstev i příští volby do Sněmovny.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Zleva předseda poslaneckého klubu hnutí Radim Fiala, prezidentský kandidát Jaroslav Bašta a předseda SPD Tomio Okamura

Článek

SPD s ohledem na současnou situaci na Ukrajině je podle Okamury proti trvalému pobytu cizích vojsk a rozmístění jaderných zbraní v Česku. Poslanci SPD tento týden jako jediní hlasovali proti plánu, podle kterého se má příští rok v Česku vycvičit až 4000 ukrajinských vojáků, jejichž země čelí ruské agresi. Okamura kritizoval, že se na tomto plánu spojilo s vládní pětikoalicí i opoziční hnutí ANO.

Hnutí SPD odmítá také zvyšování daní a chce tlačit na snižování byrokracie. „Vláda byrokracii oproti slibům naopak zvyšuje,“ uvedl Okamura. Zmínil v té souvislosti například zřízení Digitální a informační agentury (DIA). SPD je také proti zavedení eura, protože by znamenalo ztrátu možnosti ovlivňovat vlastní měnovou politiku. „Není to pro Česko výhodné, nechceme být spoluzodpovědní za dluhy Španělska, Itálie, Řecka a dalších zemí,“ řekl Okamura.

Nerudová dotáhla Pavla

Prezidentské volby

Členové SPD mají v příštích týdnech dělat maximum pro podporu prezidentského kandidáta hnutí Jaroslava Bašty. Ten se v kampani soustředí na voliče a sympatizanty SPD a lidi, kteří protestují proti vládě. Bašta kritizoval, že nedostává pozvánky do společných debat kandidátů. „Občas si připadám jako postava z knih o (čaroději) Harrym Potterovi, jejíž jméno se nesmí vyslovovat,“ podotkl Bašta.

Do pražského hotelu Duo se dnes sjelo přibližně 300 delegátů SPD, členů má hnutí 9700. Vedle diskuse o programu zvolili delegáti členem rozhodčí komise poslance SPD Jaroslava Dvořáka. Zabývali se i změnami stanov, které mají mimo jiné zřídit vedle krajských a oblastních buněk také místní kluby. Ty by se měly hlavně v obcích, kde je SPD v zastupitelstvech, soustředit na místní politické otázky.

Hnutí začíná pracovat na programech pro nejbližší volby včetně sněmovních, po kterých má ambici být ve vládě. „Prezidentská volba bude nesmírně důležitá kvůli parlamentním volbám v roce 2025, SPD by měla mít na Hradě prezidenta, který nebude dělat problémy se jmenováním vlády,“ uvedl Bašta.

Zapojila byste nás do války, tepala Černochová senátorku Zwyrtek Hamplovou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám