Hlavní obsah

Soudy mohou ukládat častěji peněžité tresty místo vězení, schválili poslanci

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci odklepli vládní novelu trestního zákoníku, díky které budou moci soudy častěji ukládat peněžité tresty místo krátkodobých trestů vězení. Novelu nyní posoudí Senát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Článek

„Primárním cílem tohoto návrhu bylo upravit právní rámec pro ukládání a výkon peněžitých trestů tak, aby byly tyto tresty ukládány ve větší míře než doposud. Nakonec byl spojen s dalším návrhem, který nastavuje výše jednotlivých hranic škody v trestním zákoníku,“ představila na plénu zákon ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Benešová neuspěla u NSS, žalobkyně se neprovinily

Domácí

Za trestný čin budou nově posuzovány delikty do škody 10 tisíc korun, namísto současných 5 tisíc. Škoda velkého rozsahu bude podle návrhu nově minimálně 10 milionů korun.

Do novely Sněmovna také doplnila ustanovení, které má rozšířit možnosti uzavření dohody o vině a trestu tak, aby se mohla týkat i závažnějších trestných činů.

Tresty za nacistickou propagandu

K této novele chtěl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek přilepit pozměňovací návrh, ve kterém navrhl prosadit trestání šíření propagandistického materiálu či použití symbolů hnutí národního socialismu. „Je to aktuální téma,” uvedl Bartošek. Reaguje podle něj na kauzu kalendáře s portréty osobností třetí říše.

Nakladatelství čelí trestnímu oznámení kvůli kalendáři s nacisty

Krimi

Ty pro rok 2021 vydalo nakladatelství Naše vojsko. Policie dřív prošetřovala nakladatelství kvůli tričkům a hrnkům s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera a zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Bartošek novelu nakonec stáhl, jelikož se ji rozhodl ještě přepracovat. Úpravu chce vtělit do další novely trestního zákoníku, která leží ve Sněmovně.

Poslanci také odsouhlasili návrh Zdeňka Ondráčka (KSČM) prodloužit z 20 na 30 let promlčecí lhůtu u závažných zločinů, včetně trestných činů týkajících se privatizace. Poslanci naopak odmítli snahu Pirátů zlepšit informovanost o provedení odposlechů nebo zamezit nepřiměřené kumulaci trestů vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám