Hlavní obsah

Soud zatrhl zákonodárcům cestovat u soukromníků zdarma

Novinky, jos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 ve středu rozhodl, že nárok zákonodárců na bezplatnou dopravu u soukromých dopravců je v rozporu se zákonem. Žalobu na stát podal šéf Student Agency Radim Jančura.

Článek

O výsledku středečního jednání informoval server Novinky mluvčí obvodního soudu pro Prahu 1 Kryštof Janek.

Žalobu k soudu podal Jančura kvůli tomu, že stát podle něj nutí soukromé dopravce, aby české zákonodárce neomezeně sponzorovali.

Pražský soud sice zamítl žádost Jančury, který žádal uhrazení 270 korun za to, že na jeho autobusové lince cestovali zdarma europoslanec Josef Zieleniec a senátor Igor Petrov z SNK ED, další část rozsudku ovšem pro cestování zákonodárců přináší zajímavý precedent.

Zákonodárce, který využije pro své cesty spoj soukromého dopravce, musí náklady na jízdenku dopravci na místě uhradit, a až poté může žádat jejich zpětné proplacení ze státních prostředků.

Dopravce může žalovat přímo poslance

"Pokud by senátor či poslanec chtěl cestovat zdarma, vystavuje se riziku, že na něm provozovatel bude vyžadovat náhradu za ušlý zisk."Za jízdné totiž nelze žádat náhradu na České republice, ale přímo na osobách, které jízdu vykonaly," komentoval rozhodnutí mluvčí soudu Janek.

„Požadovat peníze přímo na ministerstvo financí soukromý dopravce podle verdiktu soudu nemůže, protože s ním nemá žádný smluvní vztah," doplnil Janek.

Spor dnešním rozsudkem končí. Kvůli výši žalované částky se totiž jedná o tzv. bagatelní rozsudek, proti němuž nelze využít opravných prostředků.

Soukromníci vyhráli, nejasnosti přetrvávají

„S verdiktem soudu jsme spokojeni. Pro soukromé dopravce se situace dneškem mění a zákonodárci si již u těchto společností nemohou nárokovat bezplatnou jízdu,“ řekl Novinkám  právní zástupce Student Agency Stanislav Polčák.

Méně jasná je však nadále situace u bezplatného cestování například městskou hromadnou dopravou nebo u spojů Českých drah. Zde podle Polčáka zatím není zcela jasno.  

„Podle mého názoru by dnešní verdikt mohl být  aplikován také na České dráhy, protože se nejedná o státní podnik, ale o společnost podle soukromého práva a zákonodárci zde bezplatným cestováním vlastně připravují společnost o zisk,“ komentoval Polčák.  

„Z osobní zkušenosti z jízd Pendolinem mohu potvrdit, že poslanci a senátoři velmi často při jízdě bezostyšně ukazují průkazku a nárokují si tak bezplatnou jízdu,“ doplnil Polčák.  

Také pražský dopravní podnik by podle Polčáka možná mohl nárokovat proplacení jízdného, které poskytnou zákonodárcům zdarma. V tomto případě je ale právní názor podle Polčáka těžké určit, protože verdikt soudu se týkal soukromých společností, nikoli městské hromadné dopravy, u nichž je vlastnictví jiného typu.

Podle Polčáka by bylo nejlepší, kdyby například pražský dopravní podnik dal Sněmovně podnět ke změně zákona o bezplatném cestování zákonodárců. Potom by se podle něj situace vyjasnila.

Zieleniec: Čestným řešením je odebrání kartiček

„Soud zdůraznil, že to privilegium je v rozporu s dobrými mravy, ale také, že je-li takové privilegium, pak je to otázka vztahu státu a zákonodárce, nikoli zákonodárce a dopravce,“ řekl Novinkám europoslanec Josef Zieleniec (SNK ED).

Kancléři Sněmovny a Senátu by podle Zieleniece měli všem zákonodárcům kartičky, které je opravňují k jízdě zdarma odebrat. Bylo by to podle europoslance čestné řešení tohoto problému.

Pokud se tak nestane a zákonodárci budou dál využívat svých jízd zdarma, chce se Zieleniec obrátit na Ústavní soud.

Nespravedlivé cestování zdarma

"Nejde nám o konkrétní hmotné odškodnění, ale o zrušení nespravedlivé a protiústavní normy," řekl již dříve ke kauze Radim Jančura, ředitel společnosti Student Agency. "Poskytujeme z vlastní iniciativy slevy důchodcům, protože věříme, že si ji zaslouží. Poslanci a senátoři mají k pokrytí dopravních nákladů vysoké paušální náhrady," dodal.

"Nejde nám o konkrétní hmotné odškodnění, ale o zrušení nespravedlivé a protiústavní normy," řekl již dříve ke kauze Radim Jančura, ředitel společnosti Student Agency. "Poskytujeme z vlastní iniciativy slevy důchodcům, protože věříme, že si ji zaslouží. Poslanci a senátoři mají k pokrytí dopravních nákladů vysoké paušální náhrady," dodal.

Podle zástupců SNK ED mají poslanci a senátoři vysoké paušální náhrady, jež slouží k pokrytí dopravních nákladů. Cestování zdarma, a k tomu na úkor soukromých dopravců, je podle nich výsměchem občanům a zásadním omezením vlastnických práv.  

O omezení různých výhod pro členy zákonodárného sboru se ve sněmovně diskutovalo v posledních letech už několikrát, schválit konkrétní legislativní úpravu se ale zákonodárcům dosud nepodařilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám