Hlavní obsah

Soud nařídil firmě Marservis předat rozvod tepla městu Chodov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Marservis, která zhruba třicet let provozuje rozvod tepla ve městě Chodov na Sokolovsku, musí do patnácti dnů předat teplárenské zařízení městu, kterému podle rozhodnutí soudu patří. Rozhodl tak v předběžném opatření sokolovský okresní soud.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dodávka zaparkovaná na začátku letošního roku před jedním z chodovských výměníků.

Článek

Město, které se dvacet let s firmou soudí o vlastnictví tohoto majetku, by tak mohlo začít dodávat teplo lidem samo. Sokolovský soud zároveň zamítl žalobu Marservisu proti městu Chodov a městské společnosti Teplo Chodov. O rozhodnutí soudu Novinky a Právo informoval starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní).

„Odpůrkyně (Marservis) je povinna od doručení tohoto usnesení poskytnout navrhovatelům součinnost předání rozvodného tepelného zařízení v katastrálním území Dolní Chodov a poté se zdržet jeho užívání a provozování do 15 dnů od vykonatelnosti…“ uvádí se v rozhodnutí soudu. U zamítnuté žaloby Marservisu proti Chodovu soud kromě jiného vycházel z pravomocného rozsudku Krajského soudu v Plzni z roku 2021, kde je stanoveno, že Marservis nemá k majetku vlastnické právo.

Firma Marservis dlouhodobě tvrdí, že do majetku, který si v roce 1993 od města pronajala, byť později soud prohlásil pronájem za neplatný, investovala miliony korun. Teplárenský majetek je tak podle Marservisu jeho. Naposledy to demonstrovala například tím, že před výměníky tepla ve městě zaparkovala naložené dodávky tak, aby nebylo možné se do výměníků dostat.

„Klepeme se zimou.“ Část Chodova je stále bez tepla a teplé vody

Domácí

Když se město loni v listopadu pokusilo převzít první z výměníků, firma jej na dálku odstavila a zastavila dodávku tepla pro část města. Tehdy ve svém vyjádření mimo jiné uvedla: „Neexistuje v současné době žádné právoplatné rozhodnutí soudu ohledně vlastnictví teplofikačního majetku. Výrokem soudu bylo v této kauze pouze řečeno, že teplofikační soustava tvoří jeden celek, ale nebylo nijak rozhodnuto ani určeno, komu tento celek patří a za jakých podmínek,“ bránil se Marservis.

Po dvacetiletém soudním sporu odebral loni Energetický regulační úřad (ERÚ) licenci na provozování tepelné soustavy v Chodově firmě Marservis a udělil ji městské firmě Teplo Chodov. Ani to ale Marservis nepřimělo přestat teplárenské zařízení provozovat a nechat si za dodávky tepla platit. „Uvidíme, zda už začnou respektovat rozhodnutí soudu, anebo jestli nám stát konečně pomůže,“ komentoval poslední rozsudky starosta Pizinger. Ani policie zatím městu nepomohla se k jeho majetku dostat.

Město Chodov pronajalo Marservisu teplárenské zařízení v roce 1993, několik let nato ale začaly spory o platnost smlouvy. Táhly se dvacet let a teprve loni Nejvyšší soud ČR rozhodl, že smlouva byla neplatná a že veškerý teplárenský majetek patří městu. Podle Marservisu soud o vlastnictví nijak nerozhodoval, ale řešil jen to, jestli je možné teplárenské zařízení rozdělit, nebo ne. Také ERÚ, který léta váhal, k 16. listopadu 2023 Marservisu odebral licenci a přidělil ji městské společnosti Teplo Chodov. Od 17. listopadu tak Marservis podle mínění města podniká v Chodově neoprávněně.

Teploty spadnou až k –20. Mrazy hned tak neodezní

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám