Hlavní obsah

Teploty spadnou až k –20. Mrazy hned tak neodezní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí tento týden bude mrazivé, teploměry se většinou ani přes den nepodívají nad nulu. Zároveň ale bude málo oblačnosti, a dny tak budou po delší době slunné. Výraznější oteplení je však na nějakou dobu v nedohlednu. O rázu počasí na příští dny informovala Novinky meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Záběry z panoramatických kamer 8. 1. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Během pracovního týdne budeme skloňovat tzv. ledové dny, kdy nejvyšší odpolední teploty budou zůstávat pod bodem mrazu. Do Česka bude proudit studený vzduch od severovýchodu. Díky oblasti vysokého tlaku vzduchu ale bude oblačnosti málo – těšit se můžeme za týden až na 40 hodin slunečního svitu,“ uvedla pro Novinky Honsová s tím, že pouze ve čtvrtek je nutné počítat s přechodem studené fronty.

„Nejchladnějším dnem bude úterý – v ranních minimech mohou teploty klesat až k -20 stupňům, odpolední teploty se zastaví mezi -10 a -3 stupni,“ přiblížila meteoroložka.

Upozornila zároveň na zrádné pocitové teploty. „Zejména na východě území bude větrno a vítr bude výrazně snižovat naši pocitovou teplotu. Se zvyšující se rychlostí větru totiž rostou i tepelné ztráty pokožky, takže vzduch nám připadá ‚pocitově‘ chladnější,“ popsala efekt zvaný „wind chill“.

Nejvíce oblačnosti bude na obloze v pondělí, ráno a dopoledne se sněžením. Bude oblačno až zataženo, zejména na horách se vyskytnou sněhové přeháňky. Během odpoledne bude však oblačnosti rychle ubývat na polojasno až jasno.

„Arktické proudění bude citelné,“ upozornila Honsová na mrazivé nejvyšší odpolední teploty mezi -3 a -9 stupni. „Pocitovou teplotu bude opět snižovat vítr na -9 až -14 stupňů,“ varovala.

V úterý bude jasno až polojasno, po ránu se ojediněle objeví mrznoucí mlhy. Ranní teploty klesnou na -8 až -12 stupňů, ve vyšších polohách až na -17, ojediněle i k výše zmíněným -20 stupňům. Přes den se teploty nevyšplhají výše než na -8 až -3 stupně.

Také ve středu bude na obloze panovat jasno až polojasno. Ranní teploty se propadnou na -6 až -10 stupňů, ve vyšších polohách opět až k -17. Odpolední maxima se budou pohybovat mezi -6 a -2 stupni.

Ve čtvrtek bude zpočátku ještě jasno až polojasno, ale během dne bude od severu oblačnosti přibývat až na zataženo se slabým sněžením. Ráno se ochladí na -6 až -10 stupňů, přes den pak teploměry ukážou -4 stupně až nulu.

Polojasná až oblačná bude obloha v pátek, ojediněle z ní vypadnou sněhové přeháňky. Postupné oteplování bude velmi mírné. Ranní teploty budou stále klesat k -4 až -8, ojediněle i k -10 stupňům. Přes den už se někde nesměle podívají nad bod mrazu při hodnotách mezi -3 a +1 stupněm.

Na oba víkendové dny pak předpověď hlásí polojasnou až oblačnou oblohu a ojedinělé sněhové přeháňky. Ranní teploty -3 až -7 stupňů, ojediněle kolem -10. Denní teploty -2 až +2 stupně.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám