Hlavní obsah

Solidarita s uprchlíky trvá, ale heroická fáze bude končit, ukazuje průzkum

I po téměř dvou měsících od zahájení války na Ukrajině panuje mezi lidmi v ČR solidarita s uprchlíky. Většina veřejnosti rovněž podporuje sankce proti Rusku, které jednoznačně považuje za strůjce konfliktu. Na rekordní úroveň se v současnosti dostala podpora členství země v rámci Severoatlantické aliance. Plyne to z šetření společnosti STEM.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinská vlajka na Letné symbolizující podporu Ukrajiny

Článek

Pomoc ukrajinským uprchlíkům schvaluje 64 procent veřejnosti. Podle 70 procent lidí je pak správné, že je ČR přijímá.

„Aktuální data ukazují, že ‚heroická‘ fáze reakce české společnosti na příchod ukrajinských uprchlic a uprchlíků se chýlí ke konci. Po silně emotivním prvotním vzepětí mnoha českých občanů přichází uvědomění si, že pobyt ukrajinských uprchlic a uprchlíků v ČR bude delší a komplikovanější,“ připomněla agentura.

Perebyjnis: Situace je dočasná, Ukrajinci se touží vrátit

Domácí

Za přínos pro naši společnost považuje podle šetření uprchlíky 29 procent lidí, zatímco podle 47 procent mohou představovat ohrožení. Lidé se obávají především oslabování sociálních jistot (70 procent) a nárůstu nezaměstnanosti (52 procent). Ta se přitom v ČR dlouhodobě pohybuje na velmi nízké úrovni a firmy dlouhodobě poptávají zaměstnance. V březnu dosahovala nezaměstnanost 3,4 procenta.

Stávající pomoc uprchlíkům je podle pěti procent lidí nedostatečná a podle 41 procent přiměřená. Za přehnanou ji v průzkumu označilo 42 procent dotázaných.

Sankce ano, ale...

Ve vztahu k Rusku a sankcím, které vůči němu Evropa kvůli agresi na Ukrajině uplatňuje, je 21 procent lidí pro co nejtvrdší postoj bez ohledu na dopady. Podle 60 procent lidí je při přijímání sankcí třeba zvažovat dopady na občany. Pouze mírné či žádné sankce by podpořila desetina lidí.

Senátorka Němcová kvůli podpoře Ukrajinců tepe Okamuru i Babiše

Válka na Ukrajině

V souvislosti s vypuknutím války na Ukrajině považuje situaci ve střední Evropě za dobrou pouze devět procent lidí. Podle 34 procent je špatná a je jen otázkou času, kdy dojde k vypuknutí vojenského konfliktu.

Být v NATO je fajn

Kvůli válce na Ukrajině rekordně stoupla podpora členství ČR v NATO. Souhlasí s ním 78 procent lidí, přičemž rozhodných podporovatelů je 47 procent.

Stoupla rovněž podpora členství v EU. V případném referendu by pro setrvání hlasovalo 54 procent lidí. Většina lidí souhlasí s budování společných obranných sil (85 procent), společným nákupem plynu a ropy (84 procent) i společnými nákupy vojenské techniky (71 procent).

Vy chcete do NATO? Tak zapomeňte na bezjaderný Balt, vzkazuje Moskva Švédsku a Finsku

Evropa

Jak agentura připomněla, nárůst podpory mezinárodních institucí je dán primárně posilujícím pocitem ohrožení, nikoliv lepším fungováním těchto institucí.

Průzkum proběhl od 24. března do 6. dubna a zapojilo se do něj 1171 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám