Hlavní obsah

SOCDEM ukončila sjezd. Chce zpátky EET i kratší pracovní týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sjezd SOCDEM skončil v neděli předčasně, část delegátů totiž opustila sál a sjezd tak přestal být usnášeníschopný. Novému vedení strany se nepodařilo prosadit celkové změny stanov, které by zrušily okresní organizace. Představilo však novou programovou rezoluci strany. SOCDEM bude podle ní prosazovat návrat EET i čtyřdenní pracovní týden.

Foto: Právo

Michal Šmarda ukazuje na sjezdu nové logo

Článek

Změny stanov odmítl už lednový brněnský sjezd, ačkoliv se o nich od té doby podle předsedy Michala Šmardy vedla podrobná debata. Potřebnou dvoutřetinovou většinu delegátů ale nepřesvědčil, pro hlasovalo 35 ze 125 přítomných.

Změna měla podle místopředsedy Karla Machovce umožnit o mnoha věcech rozhodovat na krajské a místní úrovni. „Pokud si budete chtít zvolit formu přímého hlasování všech, je to ve stanovách ošetřeno. Je tam ošetřena možnost přímé volby jak předsedy strany, tak předsedy krajských organizací,“ uvedl.

Stranickému vedení se podařilo prosadit alespoň dílčí změny, jako například možnost účastnit se jednání orgánů strany dálkově nebo zmírnění postupu po nezaplacení členského příspěvku. Nově bude takovému opozdilci pouze na měsíc pozastaveno členství, dokud částku nezaplatí, zatímco dosud mu okamžitě zaniklo.

Po fiasku se stanovami se před polednem sál vyprázdnil a sjezd tak přestal být usnášeníschopný. Plamenně to zkritizoval bývalý ministr práce Zdeněk Škromach. „Je to nedůstojné,“ přitakal mu místopředseda a pardubický hejtman Martin Netolický. Z původních 206 delegátů zůstala zhruba stovka.

Ještě v sobotních pozdních hodinách představil bývalý eurokomisař a premiér Vladimír Špidla novou programovou rezoluci, která reaguje na konsolidační balíček koaliční vlády Petra Fialy (ODS).

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Domácí

Daně z obřích majetků

„Jsou to programové rezoluce sjezdu, které budou působit v rámci přípravy programu, jenž se odehraje později na programové konferenci, která bude připravena se vší důsledností,“ řekl delegátům Špidla. „Vychází z ideje, že ekonomika se mění, charakter práce se mění a je potřeba na to reagovat,“ uvedl.

„Chceme spravedlivé daně a veřejný stát, vláda nabízí jen tupé škrty,“ prohlásil Špidla. Strana podle něj požaduje zavedení progresivní daně z příjmu právnických osob, obnovu progresivního zdanění fyzických osob, zavedení daně z obřích majetků, dědickou daň pouze pro obří majetky, obnovit systém EET, zavedení společné daně ze zisků obřích digitálních korporací, investice do zaměstnanců veřejných sektorů, posilovat finanční správu, neposkytovat velkým firmám dotace, ale pouze garance či zvýhodněné úvěry a místo škrtů efektivně využívat evropské zdroje.

V materiálu, který definuje postoj SOCDEM k politice práce, strana píše také o „právu na nedostupnost“, tedy důsledném oddělování pracovního a soukromého času. Partaj chce rovněž zdvojnásobit odměny za práci přesčas a za práci během nedělí a státních svátků.

Minimální mzda by měla být nejméně 15 procent nad hranicí chudoby. Lidé v příjmové chudobě jsou podle definice Českého statistického úřadu ti, kteří žijí s příjmem 14 782 korun na osobu na měsíc. Minimální mzda je od ledna 17 300 korun, požadavek SOCDEM tedy splňuje.

ČSSD mění jméno i logo

Domácí

„Vládo, nebuď podělaná!“

Sociální demokraté zároveň apelují na udržení veřejného důchodového systému. Vnímají ho jako zápas o demokracii. „Průběžný státem garantovaný důchodový systém politicky kontroluje obrovskou sumu peněz v rámci demokratického systému. V okamžiku, kdy jej zprivatizujeme a převedeme do kapitálových systémů, předáváme jej nejen do rukou oligarchie, ale zároveň i mimo veřejnou kontrolu,“ dodal.

Podle ekonomického experta strany Michala Pícla SOCDEM stojí za hlubokým deficitem ČR zrušení superhrubé mzdy, kterou považuje za ekonomický banditismus ODS, ANO a SPD.

„Vláda říká, že je pro ně důležitější tiché víno než kojenci, než podpora rodin s dětmi. Než výdaje domácností za energie, vodu, teplo,“ míní Pícl.

„Měli bychom vzkázat: vládo, přestaň být podělaná ze zahraničního kapitálu, přestaň být podělaná ze zahraničních firem. Nenechme se vydírat zahraničním kapitálem. Daňme ho progresivně, daňme ho spravedlivě. Nevytahujme peníze z peněženek normálních, obyčejných lidí. Oni už teď v peněženkách skoro nic nemají. Soustřeďme se na to, kde ty prostředky jsou,“ dodal Pícl.

I přes zjevnou únavu delegátů v sobotu v noci ještě panovala dobrá nálada a žertovalo se. Při hlasování o programové rezoluci vznikla debata o tom, zda by se měla týkat i daní z tichého vína, respektive zda soc. dem. výjimku pro víno podporují, nebo ne.

Proti odmítnutí výhody pro tiché víno se razantně postavil exministr práce Zdeněk Škromach. Delegáti mu dali za pravdu. „Tak chlastáme, nebo nechlastáme?“ ptal se jeden z delegátů při hlasování. „Chlastat se může, jak jsem pochopil, ale nebude to v tento okamžik mít daňové důsledky,“ vysvětlil na to Špidla.

Sociální demokracii povede dál Šmarda. Chce stranu vrátit do vlády

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám