Hlavní obsah

Lidovci v krajích s konferencí nespěchají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výzva místopředsedy lidovců Cyrila Svobody na urychlené svolání celostátní konference a břitké odmítnutí předsedou Miroslavem Kalouskem vnesly neklid do členské základny KDU-ČSL. Svoboda v pondělí potvrdil, že trvá na tom, aby se celostátní konference sešla ještě do středečního setkání koaličních lídrů.

Foto: Luděk Svítil

Miroslav Etzler si svou roli v MINDGAME - Líbezných vyhlídkách užívá.

Článek

"Chce, aby se celostátní konference sešla ještě před tím, než by se ve středu mohla rozpadnout koalice. Protože pak už to nemá cenu," řekl včera mluvčí Svobodova ministerstva zahraničí Vít Kolář. Svoboda míní, že bez svolání širšího vedení nemá Kalousek mandát k nezvratným krokům vedoucím k rozpadu koalice.

Kalousek včera na tiskové konferenci v Hradci Králové zopakoval, že není ke svolání celostátní konferenci KDU-ČSL žádný důvod. Připadá mu totiž nepatřičné klást delegátům otázku, zda jim vadí, že předseda společné vlády je svými příjmy napojen na pochybné podnikání. "Já si myslím, že odpověď je naprosto jasná," dodal předseda lidovců.

"Žádáme vedení strany, aby případné kroky, které by vedly k rozpadu koalice, byly podloženy mandátem celostátní konference," řekl včera Právu předseda pražské organizace KDU-ČSL Marián Hošek. Konferenci by svolali i královehradečtí a liberečtí lidovci. "Na druhou stranu, když už je to venku, nemá konference pomalu o čem jednat," řekl Právu místopředseda liberecké krajské organizace KDU-ČSL Václav Nosek.

Žádný důvod pro bleskové svolání konference nevidí předseda krajského výboru KDU-ČSL v Olomouckém kraji a poslanec Tomáš Kvapil. "Nevypovídáme koaliční smlouvu a cítíme se být řádnými členy vládní koalice. ČSSD by si nicméně měla udělat pořádek," podotkl. "Myslím, že řešení by mohla přinést schůzka, která je naplánována na středu," řekl šéf lidovců v Plzeňském kraji Václav Červený. Obdobně hovořila i předsedkyně ústeckého krajského výboru KDUČSL Alenka Antošová a předseda jihočeských lidovců a náměstek hejtmana Vladimír Pavelka.

"Jednání republikového vedení strany jsem se účastnila a požadavek na demisi Grosse tam zazněl, i když ne jednotně," uvedla karlovarská krajská předsedkyně KDU-ČSL Olga Haláková. "Proto stojím za postupem předsedy Kalouska, který odpovídá usnesení vedení strany," uvedla Haláková. "Pokud ovšem ČSSD svého premiéra nevymění, pak jsem pro svolání mimořádné konference KDU-ČSL, která by měla rozhodnout, jak dál," dodala.

Reklama

Související články

Rýsuje se kompromis Kalousek - Gross

Prezident Václav Klaus se včera aktivně zapojil do řešení vládní krize. Požádal premiéra Stanislava Grosse a předsedu KDU-ČSL Miroslava Kalouska,...

Výběr článků

Načítám