Hlavní obsah

Sobotka to kvůli platům schytal od poslanců opozice i koalice

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Opoziční i vládní poslanci spočítali premiérovi Bohuslavu Sobotkovi postoj předsednictva ČSSD, které šlo proti dohodě poslaneckých klubů v rámci novely zákona o platech ústavních činitelů. Zatímco se předsedové klubů dohodli na růstu platů o 14 procent, vedení ČSSD následně couvlo na hodnotu 3,5 procenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Vedle šéfů opozičních poslaneckých klubů Zbyňka Stanjury (ODS) a Miroslava Kalouska (TOP 09) premiéra tepala i jindy málomluvná místopředsedkyně Sněmovny z vládního hnutí ANO Jaroslava Jermanová. Sobotku vyzvala, aby se všem poslancům včetně těm z ČSSD omluvil, za což si vysloužila dlouhý potlesk.

V patové situaci kolem platů ústavních činitelů se před dvěma týdny předsedové poslaneckých klubů dohodli na variantě zvýšení platů o 14 procent. Předsednictvo ČSSD toto ale následně odmítlo a navrhlo zvýšit mzdy jen o 3,5 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Jermanové tak Sobotka zničil konsenzuální dohodu. „Přestože jsme političtí nováčci, tak víme, že toto se nedělá,“ zpražila premiéra.

Podvedl jste nás, vmetla mu opozice

Miroslav Kalousek zase Sobotku obvinil z toho, že zrušil termín dohoda poslaneckých klubů, neboť od této chvíle nelze učinit takovouto dohodu, aby jí bylo možné důvěřovat. „Lžete, shazujete vlastní klub, shazujete nás všechny,“ vyčetl Sobotkovi.

Jeho protějšek z ODS Zbyněk Stanjura zase předsedovi vlády vmetl, že ostatní strany podvedl. „Já o vaši omluvu nestojím, já stojím o to, že jestli chcete udělat dohodu, abyste ji dodrželi (...) Vy jste nás zneužili!,“ prohlásil.

Premiér se před poslanci jen těžko hájil, odpovědí na jeho argumenty mu byl spíš pískot a bušení do lavic. Bránil se tím, že by bylo nespravedlivé, kdyby platy zaměstnanců ve veřejné správě vzrostly o 3,5 procenta a platy politiků rostly násobně rychleji. „Jako předseda vlády nemohu ignorovat zbytek společnosti jenom proto, abych se zavděčil Poslanecké sněmovně,“ hájil se.

Ještě předtím se ale musel omluvit, že na části úterní schůze chyběl, pročež bylo projednávání bodu o platech asi na dvě hodiny přerušeno. Stanjura totiž navrhnul, aby bylo jednání přerušeno do doby, než se dostaví premiér, který tou dobou vítal v Praze polskou premiérku.

Za co jsme trestaný? ptal se Jandák

V první části druhého čtení problematické novely zaznělo několik perel. Jednu z nich měl na kontě Vítězslav Jandák. „Měli bychom se zamyslet, za co jsme trestaný,“ vložil se do debaty o míře navýšení poslaneckých platů. „Za co jsme trestaný, proč jsme trestaný?“ pronesl Jandák směrem k poslancům.

„Je to skutečně jako ve škole, kdy třída vcelku slušných holek a kluků je trestána za ty grázly,“ prohlásil v reakci na to poslanec Martin Komárek (ANO).

„Jsme trestáni za našeho bývalého kolegu, který byl přichycen s krabicí s podivným vínem,“ připomněl případ Davida Ratha, jehož policie zadržela s krabicí se sedmi milióny korun z údajné korupce. „Za dalšího kolegu, který se opil skutečným vínem,“ poukázal zřejmě na pozdějšího Rathova komplice Petra Kotta, který se před lety ještě jako poslanec kvůli opilosti nemohl zúčastnit hlasování.

Komárek ale vyjmenoval i další politiky, například expremiéry Stanislava Grosse, který skončil kvůli nejasnostem s financováním bytu, nebo Petra Nečase, jehož vládě k pádu napomohl Nečasův vztah s šéfkou jeho kabinetu Janou Nagyovou.

Podle Komárka jde sice o menšinu případů, ale jsou tak křiklavé, že jsou za ně poslanci nyní trestáni. „Obávám se, že bohužel právem,“ řekl.

Návrh nakonec poslanci stačili posunout do třetího čtení. Schválili pro něj zkrácenou lhůtu na 48 hodin. Ve hře je několik variant návrhu, včetně možnosti na opětovné zmrazení platů ústavních činitelů na dobu jednoho roku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám